07 maj 2012

Annas konstutställning den 24 april

Måndag morgon den 23 april hade Anna träff med en kvinna som arbetar som bedömare för IB och som var en av de som skulle sätta Annas betyg i Higher Level IB Art. Anna skulle visa sina tavlor och berätta om dem och sina idéer under 45 minuter. Det kändes bra i alla fall, tyckte Anna. Betyget kommer inte förrän 6 juli. I tisdags kväll var det så vernissage för alla konststudenterna.



Här kommer alla Annas tavlor och hennes tankar kring dem.




Nature vs. Humanity

Hundratals burkar och kartonger hade klippts itu och Anna hade sedan spikat upp alla på en stor tavla. Annas övergripande tema är Förändring. Denna tavla symboliserar hur vi människor tidigare var beroende av vår överlevnad genom det vi fick från naturen. Nu är vi mer beroende av konsumtion av varor.



Ripped



Heartache

Båda ovanstående tavlor visar hur vi människor är i ständig förändring. Två halvor som tillsammans bildar en helhet.



Shine the Light on Me

Här har Anna målat två verksioner av Pater Noster. Tavlan till vänster visar hur vi ser fyren. Tavlan till höger visar fyren med utsträckta armar och bönen Fader Vår i vågor runt omkring. Den andra tavlan visar hur de som åkte ut och fiskade såg fyren. En bön för att få komma hem till väntande armar igen.



Memories

Här har Anna gjort ben och armar i tejp som sticker fram ur väggen. Så här mycket av hennes kropp har minnen från Sverige och det är gjort i tejp för att bara hon kan se sina minnen, för alla andra är det bara genomskinligt. Resten av kroppen som är fast i väggen symboliserar det som hon har med sig från Malaysia.




Self Discovery

Dessa kinesiska lanternor, målade i vattenfärg, symboliserar Annas resa mellan kulturer igen. Alla ser henne som svensk, medan hon själv mer uppfattar sig som vad som här betecknas som en Third Culture Kid. Inte riktigt svensk, inte riktigt malaysisk, utan en tredje sort - en blandning av båda.



Redemption

Här har Anna ritat av sig själva under en period av trasslig kärlek. Folk utifrån uppfattar henne som väldigt stark, men inuti kände hon sig svag.



Technoholic

Den här installationen får mig alltid att le för den är så enkel, men ändå så tydlig. Den visar vårt beroende av teknik och att beroendet för oss är lika stort som mössens beroende av ost. Mössen visar också på snabb fortplantning och hur nästa generation människor kommer att vara helt beroende av att tekniken funkar.



Limitless Time

De fyra översta tavlorna visar världstiden i fyra olika storstäder i världen, den nedersta klockan - kallad My Dream - är en IB-students dröm om att kunna styra tiden. Om man tittar noga ser man att klockan går baklänges och det är väl en hårt studerande students dröm när de har så många deadlines att möta.



Moving Forward

Den här bilden blev lite mörk, men i nedre kanten är det fyra händer som håller ett hjärta, en flaska, en pistol m.m. Tavlan symboliserar frestelser i livet och hur viktigt det är att hålla blicken riktad rakt fram och gå mot ljuset och inte falla för alla frestelser som erbjuds.



The World We Live In

Den här tavlan tyckte jag var lite rolig. Annas bil gick sönder vid ett tillfälle och några delar behövde bytas ut. Kvar i bilen lämnades en påse med de trasiga delarna. Av detta gjorde Anna denna tavla som föreställer KLs silhuett. Tavlan symboliserar också tekniken vi behöver i vår värld.



Looking Back

Här är också en tavla som visar på Annas flytt mellan världar. I bilens backspegel syns Sverige, dvs den värld hon lämnat bakom sig. En liten flicka är målad på vägen där och visar hur Anna i Sverige stod på fast mark. Omgivningen bilen kör i är Malaysia och här är en liten flicka målad på vattnet för att visa att inget var stabilt, ingen fast mark fanns under fötterna när vi kom. Allt var nytt och främmande.



Baby Anna

Den sista bilden hon ställde ut var en babybild hon målat av sig själv. Tavlan är inramad med en spegelram. Här ville Anna visa hur hon själv hittills alltid varit barnet på bilden som tagits om hand av sina föräldrar. Nu står hon utanför bilden och ser sig själv, för att som vuxen snart stå på helt egna ben. En verklighet som närmar sig alldeles för fort.



Alla som ställde ut hade tagit med sig lite mat till vernissagen och Thelma hade hjälpt Anna att göra quesadillas.




Jeanette kom och tittade och provade här ett par 3D-glasögon för att titta på några av Madis foton.




Michi och jag ställde upp oss vid Annas babytavla. Utan oss hade hon inte funnits :)




Här är nästan hela gänget av Artstudenter. Längst till vänster är Mr Mathyk som är läraren, sedan Maria, Madi, Natasha, Tasha, Anna och Sara. Saknas gör Josh.




Så har Anna äntligen klarat av ett av sina sex ämnen. Nu återstår alla de akademiska bitarna med flera prov i varje ämne, med start 2 maj. Skönt att man inte är high-school-student!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar