23 mars 2010

Parent-Teacher-Conferences, 23 mars

Igår eftermiddag var det Parent - Teacher-Conferences på skolan. Detta kan man väl säga motsvarar svenska skolans kvartsamtal. Det går till så att alla lärare för middle school (klass 6-8) samt för high school (klass 9-12) sitter vid varsitt bord i gympasalen. Salen är delad i två så att high school-lärare sitter på en sida och middle school-lärare på en sida. Man har sedan med sig barnens mitterminsbetyg och där framgår också lärarnas namn för varje ämne.
Man kan välja att gå till skolan antingen mellan 13-16 eller mellan 17-20. Alla lärare sitter dessutom i bokstavsordning. Eftersom barnen har åtta ämnen var så har man, med två barn, sexton lärare som man skall försöka hinna med på tre timmar. Det är bara att ställa sig i kö bakom var och en och sedan har man ca 6-7 minuter med varje lärare innan man får ge plats för nästa förälder. Tack och lov är både Anna och Fredrik såpass duktiga i skolan att det inte är så mycket att diskutera och ingen större fara om man inte hinner prata med varje lärare. Det är också ett bra sätt att faktiskt få hälsa på alla lärare, så att man vet vilka de är.

Igår hann jag med alla barnens lärare utom en, Ms Lehar Shukor, som var sjuk.

Imorse fick jag sedan köra Fredrik till skolan med hans enorma planch i A2-format som han gjort i Science. De har nu studerat solsystemet och alla planeter och hade ett projekt de skulle lämna in idag. Projektet innebar att de skulle ha gjort följande: 1) Skapat ett korsord med frågor om planeter, 2) Gjort en skalenlig modell som grupparbete, 3) Skrivit en A4 om en planet. Fredrik skrev om Saturnus, 4) Göra en modell själv över vårt solsystem. Inga lata dagar här! Kändes som om arbetet blev bra i alla fall.
Nu skall jag packa ner alla vinterkläder (!) för ikväll skall vi ta flyget först till Amsterdam och sedan till Zurich. Därefter buss till St Anton för skidåkning i åtta dagar. Skall bli helt underbart!

Anna körkort del 4

Idag, söndag den 21 mars, har Anna varit på körskola igen. Dagens lektion kallades Basic Driving och innebar dels att få öppna motorhuven och kolla lite mer på hur den verkligen ser ut och hur man kollar vissa saker, dels att få sätta sig i bilen att köra.

Bilkörningen gick bra ända tills Michi kom dit och tittade då blev hon lite nervös. Bland annat tränade de på start i uppförsbacke, fickparkering och rondellkörning. Det verkar lite annorlunda här. De använder till exempel handbromsen väldigt mycket. En sak är väl om man gör det i uppförsbacke, men här skall man göra det så fort man stannar vid ett rödljus!

Anna, som smygtränat lite tidigare, blinkade fint när hon skulle ut ur rondellen. Aja, baja det fick man inte göra. Koncentrera dig på att ta dig runt, sade läraren till Anna. Inte hålla på att blinka så. Dessutom fick hon höra att det inte var säkert att man kommer ut och får köra på motorvägen, det beror på hur bra man är. Är man för dålig får man bara köra på banan som ser ut som Legoland. Det är väl då man borde få komma ut...

Nu har Anna fått lämna in foto och får vänta på sitt L-körkort och därefter får hon påbörja sina tio lektioner i körskolans regi. Spännande att se om hon får komma ut på motorvägen eller ej.