23 maj 2024

Dags att fira min 60-årsdag

Jag fick inte lämna mitt rum innan klockan tio idag och det tisslades och tasslades från nedervåningen. Till slut fick jag komma ner och sätta mig omgiven av ballonger och paket.


En fantastisk buffé var uppdukad med allt man kan tänka sig. Dessutom en magnum av Gula Änkan så generöst förmedlad av våra fina vänner Anna och Andy.


Det var en sann fransk buffé med croissanter, pain au chocolat och tarteletter med frukt.


Efter frukosten blev det paketöppning med så fina saker. Madeleine gav en resa till Nederländerna där hon inte varit på flera år. Det skall bli så roligt att få följa med och upptäcka hennes holländska bakgrund.  Av barnen fick jag en Fulhamtröja med Cederkvist 23 på ryggen - så kul, plus en spansk matlagningsafton för hela familjen. Michi hade köpt en jättefina handväska plus ett par örhängen som jag verkligen tyckte om. Redo för resor, sport, mat och uppklädda tillfällen!



Vid halvtvå gav vi oss ut på stan. Vädret har verkligen varierat och skulle komma att göra så hela veckan. Regn en timme, sol nästa. Vi hade ändå tur när vi gick ut och missade regnskurarna. Vi promenerade bort till Avenue de Champagne för att besöka Esterlin, ett vinkooperativ i den mindre skalan.


Längs den här gatan låg alla de stora husen: Moet, Pol Roger och många fler vi kände igen.




Jag måste säga att det var roligt att vi skulle till två mindre champagnehus. De stora märkena kan man prova när som helst, men när vi nu var i Champagne skulle det bli roligt att testa något annat.


Det fick bli ett gruppfoto innan vi gick in för att provsmaka dagens champagne.


Vi fick en oerhört passionerad guide som älskade att prata om Esterlins champagne. Vi fick välja två olika sorter från deras lista, den tredje sorten var given - deras storsäljande brut.


Vi fick lära oss riktigt mycket om tirage, degorgement och vintage. Mycket jag inte kunde sedan innan, men nu fick man ju upp intresset. 


Anna, som varit så nöjd att vi skulle till champagne, fick nu nöja sig med några droppar då magen växer. Det var väl inte det hon tänkt, ha ha. Vi köpte med oss sex flaskor från Esterlin och både Anna och Fredrik handlade också med sig. Tur att Anna och Erik bilat ner.


När vi hungriga lämnade Esterlin sken solen och vi gick ner på stan och åt lunch.


Det blev en promenad genom stan efteråt. Roligt att se hur det ser ut här.



Till vårt Airbnb hör det en trädgård där vi kunde sätta oss och njuta av solen en stund.


När det var dags för middag var det dags att tjusa till sig lite och Anna fick fota mig och Michi. Nu fick jag användning av klänningen jag köpte när jag var i Stockholm.


Familjen hade ordnat hit en privat chef som lagade middag under kvällen. En meny var fixad i min smak och den började med ankleverpaté.


Varje rätt hade en champagne parad och vi fick förklaringar om både mat och dryck av vår kock.


Till varmrätt fick vi en ugnsbakad lax med stuvad purjolöl i en liten form.


Det blev tre olika champagne, ett rödvin och ett dessertvin - en Ratafia, gjord på restprodukter från champagnetillverkning.


Missade att fota varmrätten som var biff med en potatisgratäng med gorgonzola. När vi kom till desserten - självklart en ostbricka - så var vi alla så otroligt mätta.


Vilken fantastisk födelsedag det har varit. Att få fira med familj och nära vänner är så fint och hjärtat är alldeles varmt. Nu kan jag tryggt och med glädje se fram emot nästa decennium!