21 mars 2011

Sweas Världsmöte dag 1, 16 mar. Middag på residenset

Så var det dags för avslutningen på den första dagen med middag på residenset. Bussen avgick från hotellet klockan 19, mitt i värsta rusningstrafiken och det tog oss en dryg halvtimme att ta oss den korta biten hem till vår ambassadörspar, Per-Arne och Anette Hjelmborn.

Denna kväll var, utöver International, alla KL-Sweor inbjudna också.


Vi var nästan 50 Sweor som samlades på 6, Jalan Ampang Tengah. Tyvärr skall ju huset snart säljas eftersom den svenska ambassaden stänger till sommaren.

Med var Tove Sjövall, Malin Spratt - min klasskamrat från gymnasiet, då Malin Gustafsson, samt Hongkongs ordförande, Kairn Gibson.

Så var det dags för Per-Arne och Anette att hälsa välkomna.


Maten var efter malaysiskt tema och det fanns mycket gott att välja mellan.



Här är de fantastiska på att karva frukter så de ser ut som riktiga konstverk!

Vi hade också ett par killar med som stod och gjorde roti canai, ett gott, lite segt bröd som man river i bitar och doppar i curry.

Alla lät sig väl smaka.


Medan gästerna tog mat gick jag runt och intervjuade internationella styrelsen och kommittémedlemmarna inför presentationen som skall göras imorgon på vår mingelkväll vid poolen. Här intervjuas nytillträdde administrative chefen, Katri.

Åsa-Lena Lööf, vår internationelle ordföranden, tackade för maten...

... och Maria tackade Anette Hjelmborn för gästfriheten.

Efter en mycket trevlig kväll gick bussen tillbaka till hotellet vid halvelvatiden. Många trötta gäster nu med mycket jetlag i kroppen efter långa resor och stora tidsomställningar!

Swea Världsmöte dag 1, 16 mars. Stadsrundtur

På vår första dag, klockan 14, var det dags för den första utflykten som var en stadsrundtur. Alla samlades i lobbyn en kvart innan för att prickas av och gå till bussen.


Det skulle bli en tre timmar lång tur runt i Kuala Lumpur.

Ett av de första stoppen blev det kungliga slottet. Denna utflykt upprepades sedan två gånger till under veckan och under fredagens tur var det en Swea som blev biten av en av de kungliga hästarna. Hon var dock fantastiskt lugn, avslutade turen efter det att guiden tvättat rent såret och fick efteråt hjälp att åka till Prince court och få en stelkrampsspruta. Inga problem! Detta var väl det mest dramatiska som hände under veckan :)

Här har vi uppställning framför Istana Negara, det kungliga slottet.


Färden gick sedan genom stan och alla deltagarna visades National Monument. Detta är en 15,54 meter hög bronsskulptur som byggdes till minne av soldaterna som gav sina liv under andra världskriget och fram till 1960. Den föreställer sju soldater och visar på sju kvaliteter av ledarskap.

I anslutning till monumentet finns också en trädgård med olika skulpturer.


Första turen var avslutad och några av våra Sweor hade fått lite mer kunskap om Kuala Lumpur och Malaysia.

Sweas Världsmöte, dag 1, 16 mars. Internationals förmöte

Första mötet ut på banan var Internationals eget förmöte. Redan innan de hann starta var våra praktikanter på plats och sålde lotter. Vi skulle ha två olika lotterier, ett på torsdag kväll och ett på lördag kväll.

Här ser vi regionordförande för OEMA, Östra Europa, Mellanöstern och Afrika, Ingrid Westin samt Monica Haglund som är regionordförande för VEMA, vilket står för Västra Europa, Mellanöstern och Afrika. Ingrid, stackaren, råkade senare ut för en så kraftig förkylning så hon helt tappade rösten. Kunde det bero på för många möten?

Vi funktionärer hade alla på oss våra tröjor med logo som jag beställt. Styrelsen tyckte att de var så fina så Lena fick hämta upp lite olika storlekar för provning. Egentligen var de inte till salu, men i och med att det var första dagen kunde vi göra en snabb beställning och hinna få dem levererade.

Det slutade med att vi fick sålt 9 extratröjor. Roligt att tröjorna blev så uppskattade. Tanken med dem var mer att vi skulle synas i mängden av Sweor och vara lätta att hitta.

Därefter började mötet och ordförande Åsa-Lena Lööf tog till orda.

Därefter började mötet som skulle komma att ta hela dagen. Närvarande var Internationals styrelse samt de sju olika regionordföranden.


Närvarande var också Sweas grundare, Agneta Nilsson. Här sitter hon brevid vår nya administrativa chef, Katri Olander Serenius. Roligt att ha fått in en tjej med så mycket energi och en stor portion humor!

Ingen rast och ingen ro. Tror inte att någon utomstående kan förstå hur mycket arbete som läggs ner inom Swea. Fokus vill alltid hamna på svenska hollywoodfruar. Visst kan man hitta ett par sådana i Sweas stora sällskap också, men många är hårt arbetande kvinnor som lägger mycket av sin tid och själ i att hålla denna stora förening igång!

Sweas Världsmöte, dag 1, 16 mars. Registrering

Så var det äntligen dags för skarpt läge för vårt världsmöte och det kändes otroligt skönt att få köra igång. Det har varit mycket arbete innan, och nu kommer allt det roliga! Åkte in och var på Marriott klockan sju på morgonen och arbetet började med att sätta upp vårt registreringsbord.

Nasha och jag körde första passet och vi öppnade registreringen klockan 8. Det kom en hel del Sweor till hotellet redan igår så vi väntade oss en mindre anstormning direkt på morgonen.

Vi hade placerat ut skyltar och "roll ups" för våra sponsorer så att de skulle få synas ordentligt.

Påsarna vi fått från Tigers var fullpackade med presenter, kartor och diverse information och skulle delas ut till varje anländande Swea.

Vår allra första registrerande Swea var, passande nog, Agneta Nilsson och sedan följde övriga från Internationals styrelse. Här ses Karin Gibson, Ingrid Westin, Ann Winstanley och Margareta Talerman.

Gunilla hade fantastisk koll på alla listor och det fanns nog inte något man kunde fråga efter som inte gick att få fram i listform :)

Så började Sweor från hela världen att anlända. Det var en otroligt häftig känsla att få se dem alla. Många har vi mailat med och utbytt mycket information med innan mötet och det var så roligt att få träffa dem personligen!

Vid registreringen började vi också att sälja våra lotter och den första som köpte en lott vann sedan också, så det var ju extra roligt!

Nasha hade fixat hjälp till vårt världsmöte genom ett samarbete med ett gymnasium i Karlstad. Amanda, Julia och Sofia är i KL några veckor för att jobba på Malai Adventure och får också vara med och se hur Swea fungerar.

Hela dagen hade vi en ström av besökare och totalt är det 163 hitresande Sweor. Några kom ifrån Israel och är egentligen inte tillåtna att komma hit, men som svenska medborgare och med svenskt pass gick det bra. Vi fick dock stryka Israel från programboken och från våra namnbrickor så att det inte skulle sticka i ögonen på någon. Vi kallade dem för Sweor från "det hemliga landet" istället :)

Extra roligt var det att få besök av Elisabet som flyttade härifrån för cirka ett halvår sedan. Här med Linda som också hjälpte till med registrering och annat.

Inga namnbrickor har saknats hittills och bara en har varit felstavad, så vi får nog vara nöjda med det...