30 juni 2010

Korsika 12-19 juni, dag 3 av 8

Solen strålade från en klarblå himmel när vi vaknade i morse, men vi bestämde oss ändå för att göra en utflykt med tåg till Calvi. Sol har vi ju ändå mycket av i Malaysia. Tåget skulle gå 11.45 så vi hann med lite sol och bad innan. Fredrik stannade dock hellre kvar med kusinerna på stranden.

Michi, Anna och jag traskade iväg till den lilla stationen i Ile Rousse och köpte biljetter för 10 Euro styck tur och retur till Calvi. Man kunde också köpa en typ av Interrail-kort för 49 Euro och kunde då åka alla tåg på Korsika under en vecka. Låter också ganska kul!

Så kom det lilla badtåget med två vagnar. Det stannar på totalt 17 stationer och man kan hoppa av vid små skyddade badvikar och olika städer. Efter ca 50 minuter var vi framme i Calvi.

Calvi kan nästan beskrivas som ett större Marstrand. En stor borg vilar högt upp över staden, små vindlande gator letar sig fram genom gränder och en fantastisk strandpromenad med restauranger på rad och stora båtar ligger nere i hamnen. Fascinerande nog kunde man se snöklädda toppar uppe i bergen. På Korsika finns 117 toppar på mer än 2000 meter!

Vi började att gå längs med hamnen och tog sikte mot borgen. I slutet av strandpromenaden var borgens mur och vi kunde följa en slingrande väg upp mot toppen.

Så var vi äntligen uppe och kunde gå in i borgen. Det roliga här är att det fortfarande finns bostäder inne i borgområdet och ett 100-tal personer bor här. Vi såg korsikanska damer hänga ut tvätt på minimala balkonger och lokalbefolkningen satt på små barer här och där.

Vi promenerade omkring där inne och tog oss högre och högre upp mot en kyrka som låg på toppen.
Efter turen till borgen började lunchtiden göra sig påmind och vi traskade ner mot Calvi stad igen. Restauranger fanns det överallt, liksom affärer som innehöll mest turistsaker.

Något som Korsika är känt för att producera är dels vin, dels charkuterier. Det fanns de mest fantastiska affärer med skinkor och korvar upphängda överallt. En annan stor produkt är honung.

Vi drog oss ner mot hamnen igen och hittade en jättemysig restaurang som låg på första parkett för att se allt båtliv och folk som sakta strosade förbi.

I hamnen låg till och med ett par svenskflaggade segelbåtar. De har haft en lång resa innan de kom hit. Utanför stranden i Ile Rousse var det också en svensk båt som Thomas simmade ut till och lite nyfiken frågade var de kom ifrån. Svaret blev då:"Uppenbarligen från Sverige". Inte alla seglare är lika trevliga alltså...

Efter en god lunch hade vi fortfarande lite tid på oss innan tåget skulle gå hem igen vid halvfem. Vi fortsatte vår promenad i riktning mot stationen, men hittade ett litet glasscafé som dessutom visade VM i fotboll på tv så där hamnade vi. Glassarna vi fick in var enorma! Det borde de vara också för Korsika är dyrt och en glass kostade nästan hundra kronor!

Mätta och lite trötta var det dags att hoppa på det lilla badtåget mot Ile Rousse igen. Som tur var kom vi lite tidigt och tåget stod inne så vi kunde hoppa på och sätta oss. Det går bara tre - fyra tåg om dagen på denna sträckan och de blir väldigt fulla, så det är många som får stå.

En riktig toppendag hade vi haft! Så här glada såg Michi och Anna ut i ungefär fem minuter, efter det somnade vi alla tre och vaknade först när vi närmade oss Ile Rousse.

Fredrik hade haft en mysdag vid stranden och poolen och ätit både pizza och crepe till lunch.Nu väntade ännu en fantastisk trerätters middag på hotellet och lite VM igen efteråt.