06 juni 2023

Vandring på Götaleden

Helene och Thomas gav pappa i present ett år att gå hela Götaleden. Det är nio olika etapper som startar vid Kungsportsplatsen i Göteborg och avslutas inne i Alingsås. De har gått alla sträckor. Michi och jag har inte provat leden ännu, men nu när jag varit ute och sprungit så har jag sett skyltarna lite här och var. Idag var det dags för det som är delsträcka 5, en promenad mellan Lerum och Floda.


Innan vi ens kommit in i skogen vid Lerums kyrka stötte vi på denna rackare som låg på vägen och väste hotfullt. Det var bara en snok och väldigt liten jämfört med de malaysiska ormarna, men ändå...


Det var otroligt fint inne i skogen. Bra stigar och uppbyggt med träplank och trappor där så behövdes.


Det var väldigt väl skyltat på både träd och med riktiga skyltar så det var nästan omöjligt att gå fel.


På flera ställen fick vi gå genom hagar. I den första hittade vi inga djur trots skylten på utsidan.



Vi kom bort till Hedefors bruk där man startade Sveriges första bomullsspinneri. Man lär sig lite under vandringarna också.


Nästa hage vi kom in i fanns det tre hästar och de stod givetvis mitt på stigen. Någon, inga namn nämnda, skickade fram sin fru att gå först...



När vi hade gått drygt halvvägs stötte vi på en snok till, men nu en annan sort. Har knappt sett en svensk orm sedan jag var liten på Skäfthult och nu två på samma dag.


Den tredje hagen erbjöd massor med får. De är ju inte så läskiga.



Väl framme i Floda, 13,5 kilometer hemifrån, så tog vi tåget klockan tre tillbaka till Lerums station. Nu var vi bra hungriga och det blev ett stopp på Moset och varsin halv special. En gång varje sommar blir det mat från en svensk korvkiosk.


Michi åkte in till stan senare på kvällen för att träffa en norsk kund. De firar ju ingen nationaldag idag och vi firar inte så mycket heller egentligen. Jag fick en lugn och skön kväll hemma med en ny bok.