26 december 2011

Julafton 2011

Julafton! Denna efterlängtade dag :) På morgonen var jag uppe 8 och lade revbenen i ugnen. Michi kom ner en stund senare och han och Anna fixade dagens Jansson. När vi ordnade det sista underhöll Anna oss med lite musik.



När alla kommit var vi totalt 14 personer, nästan det mesta vi varit; Helene, Thomas, Victor, Nicole, pappa, Gudrun, Anders, Bärbel, Angelika, Stanley och vår familj. När glöggen var uppdrucken var det dags för årets julbord.



Kusinerna bänkade sig brevid varandra.



Gudrun, pappa, Helene och Angelika lät sig väl smaka.



Stanley, Anna och Bärbel satt på andra sidan bordet... 



 ...och även jag fick vara med på bild :)



Efter maten var det dags för kusinerna att öppna sina presenter från varandra.



När presenterna var öppnade sprang vi direkt upp för att se Kalle Anka klockan tre. Kaffet var bryggt och Helene satte fram alla sju sorters kakor. Inte för att man var så jättehungrig :)



Som vanligt var det vissa som somnade till programmet...



Under Kalle Anka gick Helene och Thomas hem för att ta emot hans föräldrar och syskon. Vi andra packade ihop oss efter TV-programmet och åkte strax innan fem upp till Lerums kyrka som vi alltid går till varje julafton. Det är avslappnande och mysigt med alla fina julsånger. Traditionsenligt gick vi också till mammas grav och önskade god jul.



Väl hemma igen bänkade sig alla i väntan på Tomten.



 Granen stod redo med alla klapparna under.


Så ringde det äntligen på dörren och där var han! Det var nästan så han försökte strejka i år, men trots att vår yngste familjemedlem är 14 så ville vi alla ha Tomten på besök.




Tomten fick hjälp av våra två nissar att dela ut alla paket och sedan började den stora paketöppningen. Som vanligt tog det nästan ett par timmar att öppna alla paket.


Vid niotiden var vi klara och pappa och Gudrun kom ner för lite nattamat. 




När klockan var strax efter elva åkte de sista gästerna hem och ännu en julafton var till ända. En mycket rolig dag med släkten var slut.

Pappa bjuder på råbiff

Pappa och jag brukar ha en kväll när vi äter råbiff, nästan varje gång vi kommer hem. Fredrik var hemma hos Victor denna kväll, men i år ville även Michi och Anna gärna prova råbiff. Alla i familjen älskar rött kött utom Fredrik.


Pappa hade gjort i ordning dem på klassiskt manér med lök, rödbetor, saltgurka, kapris och en äggula.



Alla tyckte det var gott även om Anna och Michi tyckte det var godare att äta varmt kött än kallt. När vi ätit upp råbiffen knackade det på dörren och Fredrik kom över lagom till lite glass till kaffet.



Nästa dag, den 23 december, var det dags för lite nya aktiviteter i köket. Michi och Fredrik gjorde Skagenröra till julbordet, en tradition som påbörjades när vi firade jul i KL förra året.




Själv kokade jag skinka, griljerade den och gjorde vanlig knäck. Hela famljen stack sedan iväg för att inhandla de sista julklapparna och Fredrik till Victor igen. Jag var kvar själv hemma och ägnade mig åt paketinslagning som alltid tar rätt lång tid. Redan klockan fem på eftermiddagen var vi färdiga med allt och kunde koppla av i väntan på julafton.