18 april 2010

Hanoi 13-16 april del 2 av 3

Imorse, 14 april, gick vi upp och åt frukost klockan sju och åtta kom en liten buss och hämtade oss för att åka till Halong Bay, en färd på ca 3,5 timme. Halvvägs stannade bussen för toalettbesök på ett riktigt turistställe där de sålde alla typiska varor som laquerware m.m. Priserna var tre gånger så höga som i Hanoi och utbudet betydligt mindre.

Vid halvtolvtiden var vi framme i Halong Bay. Jag har tidigare varit lite skeptisk till att åka dit. Om man inte har bokat båt innan så tar de skyhöga priser och det finns tydligen en maffia som styr alla båtarna. Nu hade ju vi fått tips av vänner som varit där tidigare och bokat allt och då fungerade det hur smidigt som helst.

I hamnen rodde flera kvinnor omkring och sålde diverse varor och det var kul att stå där och titta medan vi väntade på transport till vår båt.

Så kom en liten vit färja och hämtade oss och några par till för att åka ut till den större båten.
Det fanns massor med båtar, alla i ungefär samma storlek. Vår båt hade sex hytter och vi var fem par plus två guider som reste med den.

Vi blev inponerade när vi klev ombord. Matsalen var uppdukat med ett bord per hytt och det var vita dukar och tjusigt. Såg jättemysigt ut!

Innan båten lämnade hamnen visade en guide på kartan hur stort Halong Bay är och var vi skulle åka. Vi åkte bara i en liten del av området som ligger under UNESCO´s världsarv.

Så var det omgående dags för första lunchen. Vi hade köpt ett paket som innebar hämtning och lämning i Hanoi, en övernattning på båten samt lunch och middag dag 1 och sedan frukost och lunch dag två. Priset för detta var 115 USD per person :o) Kändes otroligt prisvärt. Bara en blick på lunchmenyn gjorde ju oss imponerade.

Så begav vi oss ut i den speciella övärld som finns här. Det var verkligen annorlunda, men en tur på två dagar med en övernattning kändes ändå rätt lagom.


Efter ett par timmars båtfärd kom vi fram till en stor grotta som vi klättarade upp till.

Här gömde sig många under kriget och även idag har den använts som skydd under perioder med tyfoner.

Vissa stenformationer såg riktigt verkliga ut, som den här med två fötter som sticker ner, precis som om någon jätte sitter på bergskanten och dinglar med benen.

Efter grottan blev det någon timmes båtfärd till innan vi kom till en ö med en utkiksplats på toppen och här gjorde vi ett stopp en timme.

För att komma till toppen fick man promenera upp 425 trappsteg. Det låter inte så mycket, men trappstegen var ojämna och vissa väldigt höga så viss träningsvärk infann sig dagen efter...
Det var i alla fall mödan värt för utsikten var helt fantastiskt när man väl kom upp!

Så var det dags att återvända till båten igen. Eftermiddagen började övergå till kväll och solnedgången över havet och öarna var helt fantastisk.

Så var det dags för middag på båten och menyn var minst lika lång som för lunchen. Vad som imponerade mest var hur mycket tid de hade lagt ner på att dekorera maten och göra så att allt såg inbjudande ut. När det var dags för grillade räkor fick vi in dem i en liten vas med blommor gjorda av morötter och gurkor!

Efter middagen gick vi upp och satte oss på vilstolarna uppe på däck och bara njöt av den ljumma brisen och de mörka siluetterna från öarna. Vi hade nu ankrat upp i en lagun och båten låg och drev sakta fram och tillbaka i strömmen. Det var väldigt lätt att somna i denna rofyllda miljö.

Hanoi 13-16 april del 1 av 3

På morgonen den 13 april blev pappa och jag skjutsade till KL Sentral för att ta KLIA Express ut till flygplatsen. Urdum idé! Vi hamnade mitt i morgontrafiken och istället för normala tio minuter tog det en dryg timme. Vi kom tre minuter för sent för att få checka in vid tåget och fick ta med bagaget ut till KLIA. Som tur var kom tåget efter fem minuter. Väl på flygplatsen var det bara en timme och femton minuter kvar innan flyget skulle gå till Hanoi. Normalt sett vill de att man är där två timmar innan så vi var lite lätt stressade, men alla andra var väldigt lugna och fina och allt gick väl. Det kändes bra när vi skickat väskan och fått våra boardingkort.

Väl framme i Hanoi åkte vi direkt till vårt hotel Quoc Hoa Hotel som låg mitt i gamla stan. Mycket bra läge. Ett relativt enkelt hotell, men rent och fräscht. I princip direkt gav vi oss ut på stan för att äta lunch och få oss lite sightseeing.

Vi tog oss fram till den gamla katedralen mitt i gamla stan och hittade ett franskt café där vi fick väldigt gott kaffe och lite mat i magen. Vi skrattade gott åt hur de drar ledningar här!
Att ta sig genom Hanois gator är en sann utmaning. Inte så mycket för bilarna, men för de tusentals mopeder som far fram. Man kan inte heller gå på trottoarerna för där parkeras alla moppar. När man korsar en gata gäller det bara att titta rakt fram och sakta förflytta sig framåt. Då fungerar man som en vattendelare och mopederna väller fram på båda sidor i en strid ström.
Efter lunchen skulle vi gå till en porslinsmarknad, Cho Hang Da, där jag var för tre år sedan när vi var här på tjejresa. Där handlade vi massor av fina skålar för ingenting gjort i kinesiskt blåvitt porslin. När vi väl hittade fram visade det sig att hela marknaden var stängd och renoverades för att bli ett shoppingcentrum. Fy vad det kändes trist. Jag kan bara säga att jag är så glad att ha fått komma hit medan det genuina fortfarande fanns kvar. Förstår självklart att folket här vill modernisera som överallt annars och att det gamla inte kan vara kvar för turisters nostalgi, men det känns ändå lite vemodigt.
När vi har varit här tidigare har vi åkte så kallede cyklos. Nu var det nästan svårt att hitta, men till slut lyckades vi. Till ett pris om tio dollar för en timme cyklades vi runt i hela gamla stan. Jättekul!
Varje gata har sina specialaffärer. Vissa säljer bara bakgrejer, andra gator är som en järnhandel eller säljer bara plasthinkar. Otroligt specialiserat. En gata vi åkte på sålde bara bamubstänger.
Väl tillbaka på hotellet tog vi igen oss lite innan middagen och pappa knyckte snabbt min sudokubok.
På kvällen skulle vi äta middag på restaurang Emperor där vi varit med familjen Thonell på vår resa 2005. Tyvärr var den sedan stängd för renovering när vi var här på vår tjejresa 2007 och det visade sig att den fortfarande var stängd. Istället provade vi en restaurang i samma kedja som hette Le Club de l´Oriental. Helt fantastiskt ställe!!!

Beställde till förrätt Nem, dvs färska vårrullar som är typiskt vietnamesiskt och fantastiskt gott. Vi åt också anka i apelsinsås och biff tillagat i ett bamburör m.m. Allt smakade otroligt.
Mitt i restaurangen var köket så att man hela tiden kunde se kockarna laga till maten. Att hon som serverade vi vårt bord sedan var fransyska och pratade engelska med en fantastisk accent gjorde inte saken sämre. Mitt franska hjärta njöt! En härlig avslutning på en första dag i Vietnam. Imorgon bär det av till Halong Bay.