30 augusti 2016

Många skumma sätt att komma åt folk som gör brott i landet...

Vaknade i morse av ett otroligt åskväder och hällregn. Starka misstankar hos alla att regeringen har skickat upp något kemiskt för att starta ett regnoväder på mekanisk väg. Detta för att det skall vara fint och klart när det är nationaldag imorgon. Oj, och ett par dagar senare råkar hazen vara tillbaka igen...

Efter lite träning på morgonen bar det av till kontoret för möte med MDeC, dvs myndigheten som beviljat vår MSC-status. De ville kolla att vi verkligen sitter på den adress vi säger samt ha ett möte om vad vi tycker. Vår kontaktperson Caitlyn och hennes chef skulle komma halvtre. Tjugo i två var Caitlyn redan på plats, men hennes chef var inte med. Han hade ett annat möte han behövde vara på.

Vi ville bland annat prata om de nya reglerna som kommit för ansökningar om visum. Enligt vad man kan läsa sig till så måste ansökan skickas in och bli godkänd redan innan den anställde kommer till Malaysia. De behöver dessutom åka till malaysiska ambassaden och få ett "reference visa" inklistrat i sitt pass innan de kommer hit. Ett mycket mer komplicerat, långdraget och dyrare sätt. Vi frågade varför de infört detta och svaret var att det fins MSC-företag som jobbar med "bodyshopping". Detta innebär att de får in folk under sina MSC-visum som bara är för speciella ändamål som IT eller call centre och när visumen är klara skickar de vidare personal till restauranger, byggen m.m. som inte alls har MSC-status. Istället för att ta de som gör fel och frånta dem deras status så gör man det istället mycket svårare för alla som gör rätt. Dessutom kunde inte MDeC ge några klara besked på hur det kommer att fungera för oss utan vi måste prata med Expat Centre.

Detta är ett exempel på hur man ska stoppa de som gör brott i detta landet. Ett annat exempel är Langkawi. Här är det taxfree på bland annat alkohol. Nu finns det då folk som köper billig alkohol här och smugglar till KL för att kunna sälja billigt och tjäna pengar på detta. Istället för att stoppa dem som begår brott, så skall man höja skatten på Langkawi så att det inte blir så billigt längre. Jättekasst för ön som får mycket turister bland annat för sin taxfree. Alla som bor här skall få typ en motbok så att de fortfarande får köpa en viss ranson billigt. Komplicerat igen för alla som gör rätt och de som är skyldiga gör man inget åt... Finns många exempel.

Ibland, som nu, får man lite trötthetsattacker på hur landet fungerar. Oftast är det ju ändå rätt så bra :)


På kvällen hade jag i alla fall en betydligt trevligare middag med en tjej här i KL, Louise, och vi gick och åt middag på Fuego. Nu när hazen var borta fick vi en fantastisk kväll. Utsikten är nog en av de bättre i KL och maten är helt fantastiskt. Det blev en supertrevlig kväll som vi definitivt får göra om :)


På väg hem ringde jag Michi, som varit hemma heeeeeelt själv, och frågade om vi skulle ses på Taps i Mont Kiara. En bra idé, tyckte han och var på plats en kvart senare. Bra live-band som alltid och sedan provsmakning av varsin öl till det. Mysig avslutning på en trevlig kväll!