09 maj 2018

Mot Langkawi igen och val i Malaysia

Halvdag i Sverige så Michi och jag tog oss lite sovmorgon innan vi åkte till jobbet. Idag är det ledig dag i hela Malaysia för det är dags för val. Valdagen är inte spikad som i Sverige utan läggs när det ledande partiet tycker att vindarna blåser rätt. Att lägga det på en onsdag gör det svårt för utlandsboende malaysier att komma hem och rösta. Man måste nämligen rösta där man är född. Detta innebär att alla över hela landet måste åka hem till sina byar för att rösta. Man måste dessutom registrera sig för att få rösta varje gång det är val. I år hade 14,9 miljoner registrerat sig på en befolkning om 31,2 miljoner där väl cirka 24 miljoner är röstberättigade. Hela landet verkar nu redo för ett nytt Malaysia. Barisan National har varit det enda partiet vid makten sedan landet blev självständigt 1957 och under den senaste regeringen har landet och premiärministern visat hur otroligt korrupt landet är. Folket här är egentligen inte så mot korruption, men det får vara inom rimliga gränser. Den forne store ledaren, Mahatir, 92 år, har plockats fram igen som ledare för oppositionen, Pakatan Harapan. Det blir verkligen ett spännande val i år!



För Michi och mig blev det en resa upp till Langkawi igen och vem kom rusande ner till huset när vi kom med taxin? Springer han efter varje bil som åker till vårt hus?



Det är lika mysigt varje gång han kommer springande och tittar på oss med stora ögon. Ni kom tillbaka!! Michi lagade god spaghetti och köttfärssås till middag och det var skönt att äta hemma. Vi var inte uppe i huset förrän efter åtta.