17 oktober 2009

Höstlov i Chiang Mai 11-16 oktober, dag 1

Så var det dags för vårt höstlov på MKIS. Höstlovet infaller i samband med Hari Raya som är muslimernas avslut på fastan, Ramadan och i samband med Deepavali som är vad hinduerna kallar ljusets högtid. Denna gång hade vi siktet inställt på en mer aktiv resa än alla badsemestrar och vi hade bokat in oss med Air Asia till Chiang Mai i norra Thailand.

Planet skulle ursprungligen ha avgått 10.30 men blev ändrat till 7.20 så det blev en tidig morgon för hela familjen. Taxin kom och hämtade oss halvfem på morgonen. Lite trötta var vi allt...

...vissa mer än andra!

Väl framme i Chiang Mai togs vi emot av vår guide Nid som jobbar för en resebyrå som heter Tour 2 Chiang Mai. Vi hade skickat ut förfrågan om researrangemang till sex olika agenturer, men denna svarade snabbast och hade bäst program. Något som bara skulle bekräftas allt mer för varje dag som gick. Verkligen en fantastisk researrangör.
Vi blev körda till vårt hotel Cendara Duangtawan som låg verkligen mitt i Chiang Mai. Vi hade väl 50 meter till nattmarknaden t.ex. Chiang Mai är Thailands andra stad med ca 1,3 miljoner invånare, men den kändes betydligt mindre än så. Lite hungriga på grund av alldeles för tidig frukost gick vi och satte oss vid poolrestaurangen och åt lunch. Hann med en liten siesta också innan det var dags för första guidningen.


Vid ett-tiden blev vi upphämtade igen av Nid och vår chaufför Sak. Först körde vi igenom stan och visades runt lite och stannade sedan vid ett tempel som heter Wat Suandok. Wat på thailändska betyder just tempel. Vid detta tempel finns det en del kungliga gravar.


Man kan inte låta bli att ta kort på folk i arbete ibland. Här hade vi en intressant inblick i hur trädfällning kan gå till i Thailand...


Inne i templet visade Nid oss alla skålar med mat och olika saker som munkarna kan behöva. dessa kunde man köpa och skänka som gåvor.
Inne i templet fanns en gyllene Buddha. Templena här är väldigt levande och är öppna för alla sorts aktiviteter. Här fanns en musikgrupp som satt och tränade, man kunde komma hit för diskussionsgrupper, meditation, ja för nästan vad som helst.
Efter templet var det dags att hoppa in i vår stora bil och åka vidare. Vi hade fått en helt ny van för 11 personer. Vi var ju bara sex med guiden och vår chaufför så vi hade lyxigt gott om plats att sträcka ut oss på.


Nästa stopp var templet Wat Phra That Doi Suthep. Här sägs Buddhas reliker ligga begravda och man anses inte ha varit i Chiang Mai förrän man besökt detta templet. Det låg högt uppe på ett berg med utsikt över hela Chiang Mai.


För att komma upp den sista biten åkte man som en rälsbuss och som i många länder här i Asien är det ett pris för de inhemska och ett pris för alla utlänningar. Skulle vilja veta var man kan hitta en sådan skylt i Sverige..?
Inne på tempelområdet fanns det som en stor gonggong som man skulle slå på. Innan man slog på den skulle man önska sig något.


Det fanns också önskeklockor som man skulle ringa i efter att ha önskat sig något. Lite udda saker som vi inte sett tidigare.


Det var bra att vi hade Nid med oss för helt plötsligt har vi varit på en resa där vi har kort på hela familjen samtidigt.


Tempelområdet bestod av en mängd olika byggnader och det tog en stund att gå runt och titta.


Den vita elefanten är ett mycket heligt djur i Thailand och man försöker alltid hitta en levande vit elefant som t.ex. kan ges i gåva till kungen. Kring den vita elefanten finns en sägen. En man hade hand om Buddhas reliker och visste inte var han skulle begrava dem. Ingen plats kändes bra nog. Till slut lade han allt på ryggen av en vit elefant och bestämde att där den stannade där skulle ett tempel byggas. Elefanten gick då från Wat Suandok nere i Chiang Mai upp till den plats där detta tempel, Wat phra That Doi Suthep, sedan byggdes. Därför har man också här en staty av den vita elefanten.


På rundturen fick vi gå in i ett av templen och bli välsignade av en buddhistisk munk. Han läste böner och skvätte vatten på oss.


Efter ritualen fick man ett vitt band knutet kring handleden. Munkarna får dock inte röra vid kvinnor så han fick bara sätta vita band på Michi och Fredrik.


Anna och jag fick gå till en gammal man som satt brevid och hade till uppgift att knyta vita band på alla kvinnor. Dessa band var dessutom mycket enklare än de som männen fick.


Innan vi lämade tempelområdet stannade vi till och tittade på några småflickor som dansade thailändska danser. Så otroligt söta!

När man lämnade templet gjorde man det via 306 trappsteg som kallades Nagatrapporna. Naga är egentligen en hinduisk ormsymbol som införlivats med den buddhistiska tron i Thailand. Man ser ormen avbildad i nästan alla tempel här.

Nedanför trapporna precis låg en fabrik som gjorde smycken och utsmyckningar i jade. Mannen som sitter och graverar på bilden hade jobbat där i över tjugo år och hade gjort en stor Buddha som satt i en av byggnaderna i templet.
Vi var tillbaka på hotellet vid halvfem och det var skönt att få några timmar att slöa lite innan det var dags för middagen. Då detta var söndag var det inte bara vanlig nattmarknad. Det fanns en enorm Sunday Market i den gamla delen av Chiang Mai. Vi gick dit och tittade, men tyckte faktiskt inte att det fanns så mycket av intresse. så det blev en rätt tidig middag och sedan tillbaka till hotellet.


Nästa morgon skulle vi träffa guiden klockan sju så det var lika bra att komma i säng :o)