15 juni 2011

Skolavslutning och middag hos pappa

Den 13 juni landade Anna, Fredrik och jag på Landvetter med någon timmas mellanrum. Pappa var där och hämtade oss och det var mysigt att vara tillbaka hemma igen. Det blev till att starta med uppackning, städa hela huset och åka och handla. Nu är vi tillbaka i "vardagen" igen och det konstiga är att det alltid känns som om man aldrig lämnat den.

På eftermiddagen vid fem var det skolavslutning nere på Aspenässkolan och Nicole spelade blockflöjt tillsammans med fyra andra under ett nummer. Alltid lika kul att gå dit och få lite sommarkänsla!

Fredrik och Victor hade varit iväg och spelat boll innan och nu fick Fredrik en liten beundrarinna brevid sig, som i och för sig var mer intresserad av bollen än av Fredrik :)

Efter skolavslutningen bjöd pappa på grillat hemma hos sig. Roligt att stråla samman och träffa hela gänget när vi kommer hem. Det var rätt kallt ute, speciellt för oss som kom från varmare ställen, så det blev till att sitta inomhus.

Thomas var på årsmöte på hockeyn och kom lite senare och fick äta resterna...

Kusinerna var lika glada att ses som alltid!

Det är alltid lika kul att se hur Fredrik och Victor, som bara ses med sex månaders mellanrum, direkt ringer varandra och seden lever i symbios första veckan. Knappt att de vill gå hem och lägga sig emellan. När vi kom hem var vi väldigt trötta och ingen var vaken efter klockan tio.

I Rom, 12 juni

Vår sista dag i Rom hade kommit alldeles för snabbt. Hans och Marika föreslog en tur till en sjö som låg en timme från Rom och det lät ju jättemysigt. Sjön hette Braccianosjön och vi stannade i den lilla byn Tregivnano för att bada och äta lunch. Vårt första stopp blev lunch på La Bianca Cucina.

Efter lunchen ville alla barnen bada. Själv kan jag inte säga att jag tyckte att det var riktigt så varmt. Kommer man från 37-38 grader som det varit nu i KL så känns 26 lite svalt. Emil och Fredrik hyrde kanot och var ute och paddlade en hel timme. Vi såg dem som små prickar vid horisonten. När de kom tillbaka var de rätt trötta.

I sjön hade de också byggt upp som en stor lekplats med gigantiska upplåsta ringar, bollar, balansbrädor m.m. Ellen var där och hoppade upp och ner hur mycket som helst och när killarna paddlat färdigt så stack de till samma ställe och hoppade en halvtimme till. Framåt sextiden var det dags att vända åter mot Rom.

På kvällen var vi inte så hungriga så det blev lite god skinka och ost. Nästa dag skulle vi upp 3.30 för att åka till flygplatsen så det blev en rätt tidig kväll. Tre jättetrevliga dagar har bara svischat förbi och nu är det dags att återvända hem till Sverige igen.

I Rom, 11 juni

Denna morgon vaknade vi vid halvniotiden. Jag gick ut på balkongen och satte mig och läste en stund innan resten av gänget vaknade. Efter frukosten skulle vi ut på utflykt. Marika skulle iväg och städa ur sitt hus nu när de flyttat, men Hasse och Ellen tog med mig och Fredrik ner till Rom. Vi parkerade vid Villa Borghese och promenerade sedan iväg till Spanska trappan, eller Piazza di Spagna som det heter på italienska.

Jag var här senast när jag var 20 och insåg att mina minnen inte riktigt stämde överens. Hade bland annat för mig att Fontana di Trevi låg nedanför Spanska trappan, men så var det inte. Det blev till att promenera en bit. Vi gick ner för Via Condotti, som är gatan med de flesta modehusen representerade här i Rom.

Vid Fontana di Trevi var vi alla tvungna att slänga ett mynt i fontänen för att vara säkra på att få komma tillbaka till Rom.

Härifrån gick vi sedan mot Pantheon. Här och var kunde man se dryckesfontäner där det var gott att stanna och få lite vatten. Romarna är väldigt stolta över sitt fina vatten.

Pantheon är ett fantastiskt byggnadsverk och man kan idag knappt förstå hur de kunde bygga som de gjorde. Klotet på toppen är en exakt hälft av en cirkel till exempel. Mitt i taket är ett hål så det kan regna in, men golvet inomhus är byggt med lutning och små dräneringar som gör att det inte blir översvämning.

Nu var vi ganska nära Piazza Navona och vi bestämde oss för att gå dit för att äta lite lunch.

Hans kände till en restaurang som han varit på med jobbet flera gånger och vi satte oss och beställde in en fantastisk Carbonara och ett par kalla öl. Det var riktigt skönt att sätta sig ner en liten stund.

När vi sedan gick vidare hade Ellen börjat få lite skoskav och vi sneddade över gatan till ett apotek. När vi kom fram till disken med plåstren började apotekaren att tala svenska. Tala om att vi blev förvånade! Det visade sig att han hade bott i Stockholm. Liten värld!

Med ett plåster på tån var världen mycket lättare och vi kunde fortsätta vår vandring. På vägen kom vi förbi Moussolinis monument över sig själv, även kallat skrivmaskinen.

Runt hörnan låg sedan hela Forum Romanum. När jag var här med gymnasiet när jag läste humanistisk linje var det just Forum som jag skulle berätta om. Tyvärr kan jag inte säga att jag kom ihåg särskilt mycket nu när vi kom tillbaks...

När vi promenerade längs Forum gick vi förbi den här underbart felstavade skylten...

Fredrik, som är rätt historieintresserad, hittade fyra tavlor som visade på Romarrikets storhet. Det här var tavlan som visade Rom när det var som störst. Helt otroligt egentligen!

Så började vi skymta Colosseum i bakgrunden och Fredrik, Ellen och jag ställde upp oss för ett foto.


Det är en helt enorm byggnad. När vi gick runt den klev vi på dessa stenar och med tanke på deras utseende och finslipade form kändes det som om de legat där sedan urminnestider. Känslan var att vi nu klev på samma stenar som de gamla romarna.

Efter nästan sex timmar och tio kilometers vandring klev vi in i metron för att åka tillbaka till bilen. I dagslägen finns bara två linjer, men en tredje börjar bli klar och skall öppnas inom ett par år. Det är oerhört svårt här när de skall gräva eftersom de hela tiden hittar nya historiska fynd som måste undersökas och utredas. Att det kan bli någon metro alls är ju nästan mest fascinerande. Stationen hette Colosseo och även för Hans var det första gången med metro i Rom.

Vi hoppade av i närheten av Spanska trappan igen och gick till Hard Rock. Fredrik samlar på nallar från Hard Rock i alla städer där han varit och där Hard Rock finns. När vi väl var tillbaka i bilen och började åka blev det väldigt tyst i baksätet och både Ellen och Fredrik hade somnat gott!

Marika och Hans har tagit ner sin svenska bil till Rom för att ha som andrabil och egentligen passar den ju bättre i Rom än i Sverige med tank på klimatet. Härligt att åka nercabbat.

På kvällen var vi rätt möra och åt middag hemma på balkongen. Fantastisk utsikt och solnedgång parat med god mat och vin. Kvällen kunde inte ha avslutats bättre.