17 juli 2014

Till Mariedamm, Norrköping och Mauritzberg

Trots fantastiskt badväder vid Rörtången så bar det idag iväg upp genom landet då Michi skulle träffa en kund. Vi var dessutom bjudna på återträff med KL-vänner uppe i Öregrund till helgen så vi bestämde oss för att ta några dagar med bil genom Sverige. Fredrik åkte med då han skulle upp till Norrköping och hälsa på sin kompis Alex Melbi. Vårt första stopp blev i Lerbäck, nära Mariedamm där Michis pappa är född och uppvuxen.


Vi åkte till Lerbäcks kyrkogård där vi satte blommor på Anna och Henrik Cederkvists grav, dvs Michis farmor och farfar. Anna Cederkvist var född på samma dag, 9 februari, som vår Anna, men året var 1896.



Vi hittade även en grav med Emma och Lennart Cederkvist och de var Michis gammelfarmor och gammelfarfar.



Runt kyrkan var det väldigt välbevarat och hembygdsgården hade gjort i ordning flera små hus och till och med tågvagnar stod uppställda. Vi passerade även en stor ladugård med massor av kor och bonden själv kom ut och vi fick en visning över hur allt fungerade. Fredrik har nog aldrig varit inne i en ladugård så bara det var väl spännande.



Han stod sedan på gårdsbacken och försökte locka till sig lite kor för att fotografera dem, men de var väl måttligt intresserade.



Vi åkte sedan vidare till Mariedamm för att se var Anders vuxit upp. Michi visste att huset brunnit ner, men vi hittade i alla fall tomten och några språksamma grannar som kunde berätta mycket om orten.



Innan vi körde ut helt från Mariedamm var vi också vid den stora masugnen och tittade.



Från Mariedamm skulle vi sedan vidare upp till Norrköping och vi skrattade när GPSen tog oss på små smala, men vackra, grusvägar genom landet.



Väl framme i Norrköping blev det ett kärt återseende med Catrine, Ola, Philip och Alex.



Det är nog över tre år sedan Fredrik och Alex sågs senast. Familjen Melbi bodde i KL när vi flyttade dit, men lämnade Malaysia 2005. Kul att alla kunnat hålla kontakten.



Michi och jag åkte vidare en bit utanför Norrköping och Michi hoppade i och tog ett bad vid en paus.



Michis kund hade tipsat om middag och även boende på Mauritzbergs Slott så där stämde vi träff.



Det blev en trevlig kväll med god mat och trevligt sällskap.




Efter all bilåkning idag var vi rätt trötta och stapplade i säng redan innan elva. Så roligt att komma iväg lite grand! 

Idag har ett plan från Malaysian Airlines, MH 17, blivit nerskjutet över Ukraina. Det är ju helt fruktansvärt. Alla dessa stackars människor. Malaysian Airlines kan väl snart stänga igen även om detta inte har med dem att göra egentligen. Vem vågar åka med dem framöver. Nu måste det tas reda på vem som har gjort det. Hur kan man skjuta ner ett passagerarplan. Känns ju inte bra nu när hela familjen skall ut och flyga...