25 maj 2022

Banken blockar vårt företagskonto

När man tror att man varit med om det mesta...


Vi har känt oss lätt stressade med allt vi har haft att göra. Så mycket saker som strular och behöver fixas. Ingen som tar tag i saker utan att man jagar dem. Idag skulle jag åkt in och jobbat på kontoret efter min spanskaklass, men helt plötsligt var hela byggnaden utan internet - i två dagar. När man har fått MSC status, en status som ger en skattelättnader i fem år och lättare att få visum för utländska personer, så måste man hyra kontor i en MSC-status-byggnad. Här garanterar de att man t.ex. aldrig skall vara utan internet. Vad händer när internet försvinner? Finns det back-up? Givetvis inte...

Satt och jobbade hemifrån. Förra månaden fick vi ju inte in vår lön då banken, RHB, hade blockat alla transaktioner både in och ut på kontoret om de var över 20,000 kronor. Då vår lön överskrider den summan fick vi inte in några pengar. Jag fick då åka ner till banken och de lyckades lösa det på ett par dagar för att vi var gamla kunder. Nya kunder måste få godkänt av Riksbanken. Hallå...!

Samtidigt fick vi lämna in massa uppdaterade formulär för vårt företagskonto för annars skulle det blockas också. Allt lämnades in den 25 april.

Idag upptäckte jag att inte bara Michi och jag, utan alla på kontoret blivit utan lön. Efter diverse telefonsamtal fick jag veta att RHB nu blockat vårt företagskonto. Både jag och Michi åkte ner till banken, lätt irriterade. Det visade sig att företagskontot var stängt för alla betalningar för vi hade utländska direktörer i bolaget. Vilken förvåning! Det har vi ju bara haft i 18 år. Det blev samtal med bankdirektören och en anställd som lyckades lösa det på en halvtimme. Man blir ju mest orolig för att det inte skall fungera när vi är i Sverige.

Den 17 maj skickade vi dessutom hem summan vi fått när vi sålde Hijauan-lägenheten. De pengarna har nu varit på vift i åtta dagar och ingen kan svara på var de är.

Just nu känns det som om det är bäst att skicka hem så mycket man kan. Känner en viss trötthet med det här landet just nu. Allt är så godtyckligt. När vi kommer tillbaka ska vi öppna företagskonto med en annan bank så att vi i alla fall har någon back-up. Att det ens skall behövas...