11 juli 2011

Tur till Marstrand och kusinträff på Rörtången

Vaknade i lördags med strålande väder ute och bestämde oss genast för en båttur ut till Marstrand för att titta på Match Racingen som håller på denna veckan. Svärfar Anders ville också gärna följa med och det blev premiärtur för honom i år.

Det känns alltid pampigt när man kommer genom Albrektsunds kanal och ser Carlstens fästning på Marstrand.

Det var oerhört fullt i hamnen och det är synd att de under denna vecka har reserverat så stor del av bryggorna för deltagare så gäster knappt får plats. Vi fick ligga som femte båt på redden och fick klättra över båtar för att komma in till bryggan.

Längs med hela kajen hade det byggts upp olika reklamtält och det var fullt med folk på alla uteserveringar, som alltid denna vecka.

Jag hoppade in i en butik och tittade på en fin, vit långärmad tröja med Marstrand tryckt på och Anders och Michi satte sig och väntade på en bänk utanför affären. Vi gick sedan vidare till Bergs konditori för att ta en kaffe och en macka.

På vår väg tillbaka mot Rörtången såg vi plötsligt mängder med måsar i och över havet i höjd med badplatsen. Varje fågel som dök kom upp med en silverglänsande fisk i näbben. Havet nästan kokade av fisk och Michi slet fram sina uråldriga och rostiga fiskeredskap.

Det krävdes dock ingen bättre utrustning än så och snart satt den första makrillen på en av krokarna. Totalt blev det nio makrillar innan vi styrde in i hamnen. Dumt att ta mer än man kan äta upp.

Hemma vid stugan fick Michi sedan ställa sig och rensa fisken. Två försvann sedan till Anders och en till våra grannar.

Vi strax efter sex kom mina kusiner hit med sina familjer. Först ut var Lena och Johan och sedan kom Janne och Åsa. Solen strålade till skillnad från igår och vi såg fram emot en middag ute.

Lagom när det grillade köttet var klart och alla tillbehör stod på bordet kom de första regnstänken. Vi tänkte härda ut och klarade nästan hela middagen, men så kom blåsten och med den en riktig regnskur. Alla fick rycka tag i det som stod närmast och springa in snabbt.

Vi fick pressa ihop oss i köket, medan jag gjorde efterrätt. Provade ett nytt recept med äppleskivor som stektes i smör och citron och sedan varvades i små skålar med en blandning av grädde och yoghurt och toppades med en liten maräng. Blev riktigt gott!

Vid tolvtiden var det dags för alla att vända hemåt. Åsa och Janne hade inte så långt då deras båt låg nere vid bryggan. Michi tog en liten promenad med dem ner i mörkret. En jättetrevlig och mysig kväll. Det var längesedan vi sågs alla kusiner.