18 oktober 2009

Höstlov i Chiang Mai 11-16 oktober, dag 2

Dag nummer två startade tidigt och klockan sju stod vi i hotell-lobbyn för att åka ut på äventyr. Första stoppet på dagens resa var en orkidé- och fjärilspark. Vi har ju något liknande här i KL som faktiskt till och med är lite större. Det var ändå roligt att se och jag tror det fanns 120 olika arter av orkidéer!


Efter parken åkte vi till Mae Ping River där vi åkte flotte. Vi skrattade gott när vi kom fram till farkosten för det var verkligen en hopsurrad bambuflotte som såg väldigt liten och tunn ut. Det var dock ingen fara att åka med den, utan vi gled stilla fram på floden under en timme.




Efter den timslånga färden ner för floden blev vi uppmötta av vår guide och chaufför som väntade med små kalla frottéhanddukar och vattenflaskor så att vi skulle klara värmen. Går väl an för oss som bor i Malaysia. Det hade nog varit värre om man kom direkt från ett frostnupet Sverige. Vi blev sedan körda till Chiang Dau Young Elephant Training Centre. Äventyret började direkt med en lång ranglig hängbro som tog oss över en flod.

Väl där började dagen med matning av elefanterna innan de skulle i badet. Vi köpte på oss rejält med bananer och sockerrör att mata dem med.
Vi fick vänta en liten stund och sedan kom elefanterna i karavan ner från djungeln.

Det var åtta hungriga elefanter som kom. De äter 250 kg mat om dagen, så även om vi tyckte vi hade handlat mycket så var det ju bara som en liten munsbit för dessa enorma djur.

Visst ser de rätt hungriga ut. Man fick nästan slåss bland alla snablar som sträcktes fram.


Efter maten var det dags för alla elefanterna att få sig sitt morgondopp. De såg verkligen ut att tycka att det var skönt att få ligga i vattnet och bli skrubbade över hela sin stora kropp.




Efter badet fick elefanterna visa upp sina färdigheter. Jag tycker vi har varit på en del shower med elefanter och man tycker alltid lite synd om dem när de skall stå på två ben och utföra konster som är helt onaturliga för dem. Här kändes det ändå väldigt bra då det var en show som visade hur elefanterna kan arbeta. De visade hur de kunde dra stockar, bära och knuffa dem till rätt position och på alla sätt hjälpa till. De verkar så enormt kloka!



Efter showen var det sedan dags för det spännande äventyret med elefantridning in i djungeln en timme. Anna och Michi red först, tätt följda av mig och Fredrik.



Turen gick genom bäckar och snår, följde stigar upp och ner. Lite skumpigt var det, men väldigt spännande. Det blev många stopp då elefanterna stannade för att repa till sig lite gräs, löv eller hela bambustammar.


Vi såg till och med lite läskiga djur i träden, som här en spindel som säkert var 10 cm i diameter...

När vi till slut kom tillbaka till elefantlägret så var vi alla rejält hungriga. Vi blev serverade en fantastiskt god, lokal lunch vid floden. Tänk så gott mat smakar efter en halv dag utomhus! Nid, vår guide, hade dessutom snokat reda på lite vad vi gillade så där stod Tom Yam-soppa, vårrullar och goda, kalla, thailändska öl och väntade.




Efter maten var det dags igen att sätta sig i bilen för färd upp mot Gyllene Triangeln. Efter ett par timmars halvdåsande i bilen gjorde vi ett stopp vid Wat Tha Ton för att sträcka på benen, titta på utsikten och ett tempel.



Innan vi var framme vid vårt slutmål stannade vi också till i en by där flera olika bergsstammar bor. De flesta som bor här har kommit hit från Myanmar där de inte kunnat bo kvar på grund av militärregimen. Nu försörjer de sig här genom att väva och göra olika produkter som de kan sälja till turisterna som kommer på besök.


Här fanns folkslagen Akha, Lahu och som här nedan, Long-necked Karen.


Här är Fredrik och en long-necked Karen-flicka. tala om att två olika kulturer möts.

Alla de små barnen var så otroligt söta!


Så här bodde de. De olika stammarna bygger sina hus av bambu då det finns överallt. Normallt sett flyttar de runt under året och kan då hitta byggnadsmaterial överallt. Husdjur för matbehov springer fritt runt omkring.



Att tugga betel är väldigt vanligt och den här glada damen, har av färgen runt munnen att döma, gjort det i hela sitt liv!


Efter bergsbyn hade vi ytterligare någon timme drygt att åka med bilen och till slut var vi uppe vid den Gyllene Triangeln. Vårt hotell, Imperial Golden Triangle Hotel, låg precis med utsikt över Mekongfloden som avgränsade Thailand, Laos och Myanmar. Det var nog inte mer än 30 meter vatten mellan de olika länderna. En fascinerande tanke med tanke på hur olika länderna är.

Vi avslutade dagen med en god thailändsk middag på den enda restaurangen i sikte utanför hotellet. Den låg precis brevid Mekongfloden. Det var nästan inga turister här nu och personalen kunde bristfällig engelska, men med en meny, mycket kroppsspråk och pekande så fick vi in en alldeles fantastisk måltid. Trötta tumlade vi i säng innan klockan var elva, vilket är tidigt för familjen Cederkvist.