18 maj 2023

Äntligen korvkurs

Helgdag i Sverige så ledig dag för oss. Det blev en promenad genom skogen bort till Bray.


Här blev det lunchstopp och vi delade på en god bricka med charkuterier.



På kvällen var det äntligen dags för Michi att få gå sin efterlängtade korvkurs som han fick i julklapp. Vi åkte ut till Hamstead Butcher and Providore på Rosslyn Hill i Hampstead.


På plats fick vi sedan en kurs bara för oss två. Det började med ett val mellan fyra olika recept. Jag trodde att vi skulle få med oss sex kilo korv hem. Det visade sig vara åtta - per person!!


Michi fick börja med att mala 6,5 kilo fläskkarré. Man behöver en fetthalt på cirka 20-30%. Därefter fick han väga upp kryddor som skulle blandas i.


Dessa tillsattes tillsammans med brödsmulor och blandades luftigt. Man gjorde sedan små hål i köttfärsen och hällde över 900 ml vatten innan allt maldes en gång till. 


Nu var den enklaste delen av processen över. Köttfärsen var klar.


Så var det min tur att göra köttfärsen klar. Jag hade i purjolök, svartpeppar och rosmarin. Michi hade i äpple och röd chili.


Roligt att båda fick göra allt själva. Från att köra igång maskiner, blanda, väga och mala. Det blir lättare att komma ihåg.


Nästa steg var lite svårare. Nu skulle korven stoppas och vi fick visat oss hur gristarmar används som fjälster och hur vi skulle trä på dem på maskinen. Det blev många skratt.


Först gjorde man en gigantiskt lång korv. Michi lyckades fint.


Därefter skulle man vrida ihop den långa korven till kortare och sno ihop dem tre och tre. Det blev så fint!


Så var det min tur att göra den långa korven och alla de små. Lite trixigt men kull.




Vår korvmästare bjöd oss på några olika korvar efter klassen. Vi hade tänkt gå ut och äta efteråt, men det behövdes inte. Det blev 16 kilo korv att bära på så det blev ett mellanstopp på en pub innan vi var framme vid tunnelbanan för att åka hemåt.