02 november 2010

Matlagning på Senses med Swea

Den 27 oktober var det matlagningskurs på restaurang Senses på Hilton vid KL Sentral. Kocken här är svensk och heter Mikael Elfwing. Han har jobbat här i sex år och kom hit som kock endast 23 år gammal. Nu är Senses "hans" och han lär stanna här ett tag till. Arbetstiderna är från tio på morgonen till elva på kvällen, så det är rätt tufft.

Dagen till ära hade han satt ihop en meny som jag skulle vilja kalla en blandning mellan svensk och engelsk. Vi fick inte laga någon mat själva, utan fick titta på. Ibland kunde det vara svårt att se, men då hade de en kille som stod och filmade så att man kunde se vad som hände bakom disken på en stor skärm.

När köttet skulle användas hade Mikael en stor köttkarta och kunde visa oss var alla delarna sitter och vilka delar som är bra till vad.

Efter ett par timmar var all maten demonstrerad och klar och vi fick sätta oss till bords och smaka. Totalt var vi 19 personer.

Första rätten var en fantastiskt god fänkålssoppa med ett laxknyte i.

Rätt nummer två var pepparrotskött. Har inte ätit det sedan jag bodde hemma tror jag. Inget jag någonsin har lagat själv. Det lite trådiga köttet, som kommer från bringan, är inte så där jättebra tycker jag...

In kom sedan en varmrätt till av det mer engelska slaget och det var en kött- och ölpaj.

Allt avslutades sedan med en väldigt engelsk dessert, "bread and butter pudding".

Mikael har just skrivit klart sin första kokbok och den kommer att ges ut i mitten av november. Vi kommer att ha en jullunch med svensk mat på Senses den 8 december och då kommer han att sälja och signera sin bok. Kul!!