03 mars 2010

Jeanette på vespatur 24 februari

I onsdags var Jeanette här och tittade på Idol. Karin brukar ju också vara med, men denna vecka hade hon gäster. Jeanette hade promenerat hem till oss och när American Idol var slut var det totalmörkt ute och det är ingen rolig väg att promenera, så Michi erbjöd skjuts på vespan.

Vem kan väl motstå en sådan skjuts. Så här snygga såg de ut när de gav sig iväg :o)

Annas körkort del 1

Idag, söndagen den 21 februari, har Anna varit iväg på en teorilektion för att ta körkort. Här i Malaysia får du ta körkort redan när du är 17 år. Hon skulle vara på plats kl 8.30 för att registrera sig och kursen skulle sedan hålla på mellan nio och två. Klockan 9.40 kom läraren, lite lätt försenad enligt malaysisk modell.

När lektionen startade började han med att fråga hur många som hade kört bil förut och cirka hälften räckte upp händerna. På frågan om någon hade egen bil var det också flera händer som åkte upp i luften. Här kör vissa glatt omkring utan körtkort. Ryktet gör gällande att endast 50% av de som kör har körkort och att du kanske bara skaffar ett för att ditt jobb kräver att du har det!

Anna fick också många käcka tips, såsom: Släck lamporna på bilen om du möter en elefant för annars kan den bli aggressiv. Eller; om du hamnar i en tyfon, stanna bilen och veva ner alla rutorna så flyger inte bilen iväg. Otroligt användbara tips!!!

Michi och jag hade lite sms-kontakt med Anna eftersom vi förstod att kursen inte skulle komma att sluta två så vid halvfyra åkte vi bort till bilskolan. Kursen höll förstås på fortfarande och vi fick oss många goa skratt när vi tittade på de som tränade start i uppförsbacke. Hade inte velat ligga bakom dem...

I Malaysia är det också strängt förbjudet att skicka sms eller ringa i bilen så det var intressant att se elever med lärare brevid sig, sitta och skicka textmeddelande medan de hade körlektion.
Enligt vad Anna hade fått höra är det inte alla instruktörer som tar med sina elever ut i trafiken utan de kör bara omkring inne på en bilbana modell Legoland. Inte så smart, men förklarar mycket av det som händer i trafiken :)

Utanför kurslokalen satt en stor skylt uppsatt vad som gällde när man sedan skall göra teoriprov samt uppkörning. Flickor får ej ha shorts, korta kjolar eller ärmlösa toppar. Ej heller slippers eller högklackade skor. Intressant! Får inte distrahera läraren???

Innan Anna fick lämna körskolan var hon tvungen att lämna sitt fingeravtryck. Detta lämnas före kursen och efter för att de skall se att samma person verkligen gått hela kursen och inte lämnat över det till någon annan. Detta land är fantastiskt.

Efter teorikursen, som är det första man måste göra, så måste teoriprovet göras inom en vecka. Inte så mycket tid på sig att läsa in allt alltså. Tid är nu bokad till torsdag eftermiddag. Därefter följer en maintenance-kurs på 2 gånger 3 timmar och därefter får man börja med sina körlektioner. De är tio till antalet och sedan är det dags för körkortet. Allt till priset av 1.000 RM, motsvarande 2.000 kronor.