29 september 2010

Shanghai med Lindells 23-28 september, dag 1

Torsdagen den 23 september åkte jag och Karin till Shanghai med flyget klockan nio. Efter fem timmar och tjugo minuter landade vi på Pudong Airport, terminal 2 som är relativt nybyggd. Michi och Robert skulle landa en timme senare så vi satte oss på ett kafé och tog oss varsin kaffe och några bruschetta. Godare lunch än frukosten på planet...

Vid sextiden var vi framme vid vårt hotell som heter Pine City Hotel, rum 1710. Det ligger inte mitt i centrum, men har en Metrostation precis utanför dörren så det gick väldigt smidigt att ta sig överallt. Robert hade ett telefonmöte så han och Karin följde inte med ut på denna första middag. Michis leverantör Chen kom och hämtade oss och vi åkte till en riktig favoritrestaurang som heter Dishun Teppanyaki och som ligger på 1288, Hong Qiao Road.
Förra gången vi var i Shanghai, för fem år sedan, var barnen med och då var vi också här. Det första vi fick ställt framför oss var varsin flaska saké. Kineserna är som barn i sitt sätt att dricka. Det skall skålas och drickas "gambei", dvs botten upp hela tiden. Det tas ingen hänsyn till att man är tjej, det skall skålas ändå.

Att gå på teppanyaki är att få sig en riktig show levererad. Kocken jonglerar med knivar, eld flammar och sättet de lagar mat på är en fröjd att se!

Först fick vi som ett stort sushifat, följt av räkor och sedan pilgrimsmusslor, bläckfisk och ostron.
Leif, var med även till Shanghai och satt tillsammans med Michis partner i Hongkong, Mr Law. Efter alla fiskrätter kom det in flera olika sorters kött.

På andra sidan mig satt Michi, Chen och Chens son. Med var även Chens chaufför.
Sista föreställningen var friterad banan med glass som flamberades. Undrade nästan om kocken skulle överleva :) Efter maten ringde vi Robert som precis var klar, så vi åkte vi hotellet och hämtade upp honom och Karin för vidare färd till Paulaner.

Äntligen fick de i sig lite middag också. Klockan var ju nästan halvelva! Båda valde fläskkött. Får passa på nu när man är utanför Malaysia. Man kan ju äta det här också, men inte överallt.

Vädret i Shanghai var något svalare än i Malaysia, så egentligen helt perfekt utomhus.

Gott med en kall öl, tyckte även Karin och jag. Bakom ryggen på oss pågick dans till ett liveband. Michi reste sig och gick in, för att gå och "pudra näsan" trodde vi, men helt plötsligt fick vi syn på honom på en tv-skärm som visade dansgolvet. Vad gör man inte för att roa sina vänner!

Han fick uppenbarligen godkänt av Mr Law.

Efter detta bar det av tillbaka till hotellet igen. Jobb för Michi och Robert och halsbandsshopping för Karin och mig.

Michi på Mooncake Festival

Michi och Robert åkte till Hong kong tillsammans 19-23 september för att jobba. Den 22 september blev de hembjudna till Mr Law, Michis partner i Hongkong. Det var dags för Mooncake Festival.

Samling var hemma hos Mr Laws svägerska. Michi hade även besök av Leif från Swedol som också fick följa med. Först var det stor middag.

Mooncake festival är den tredje största festivalen i Kina. Den firas den 15 dagen av den åttonde månaden enligt den kinesiska kalenderna och kallas även mid-autumn festival. Från början var det en skördefestival. Det har dock troligen mindre att göra med skörd, än med synsättet att människan och naturen skall förenas i en perfekt harmoni.

Efter middagen fick alla varsin lanterna och det var dags att gå på en promenad.
Väl hemma igen var det dags för det så typiska för Kina: karaoke. Alla barn var givetvis uppe och sjöng, men även Mr Law var snabb på att ta tag i micken.
Nästa dag skulle det bära av till Shanghai.

Anna och Fredrik på Malaysian Studies Trip

Söndagen den 19 september åkte Anna iväg på sin Malaysian Studies Trip som gick till Alor Setar. När de går i elvan så går det mer ut på att göra någon form av välgörenhet. Varje år åker MKIS upp till ett ålderdomshem som ungdomarna får hjälpa till att rusta upp. Här är Annas kompisar Emma, Emelie, Nick och pojkvännen John.

Första jobbet som Anna hoppade på var att hjälpa till med dräneringen runt huset. Ett tungt jobb. Efter en hel dags grävande slocknade Anna och hennes rumskompis klockan fem på eftermiddagen och fick sova middag ett par timmar!

Extra mysigt att ha pojkvännen i samma årskurs och komma iväg på samma resa.
Anna fick en favorit bland alla pensionärerna på hemmet och fick någon att hjälpa till att ta ett foto på dem båda.

En annan uppgift skolan hade var att dels måla om hela byggnaden, dels att dekorera en vägg. Visst blev det jättefint!

Efter tre dagar i Alor Setar var det dags att sätta sig på bussen och åka hem. Alla var rätt så trötta. Innan de reste fick de ställa upp sig för fotografering, alla MKIS nästan 50 skolungdomar och Alor Setars alla pensionärer. Det blev rätt många!
Det var ett trött gäng som ramlade av bussen hemma igen, men alla hade verkligen uträttat något bra, vilket måste kännas jätteskönt. Nu är det bara en resa kvar innan Anna går ut.
Fredrik hade med sig en kamera, men glömde att ta kort... Han var i alla fall i nationalparken Taman Negara och hade nattvandrat i djungeln, gått canopy-walk uppe i trädkronorna och simmat i floden. De verkade också ha haft det hur kul som helst.
På onsdag eftermiddag var jag sedan iväg för att ta ut pengar och växla till 200 Singapore-dollar som Anna skall ha med till fotbollsturneringen nästa helg. Helt plötsligt funkade inte mitt bankomatkort. Panik!! Då kom en kassörska på CIMB-bank fram med ett suddgummi. "Det här brukar hjälpa", sade hon och började sudda febrilt på chipet. "Prova nu!" När jag sedan satte in kortet i bankomaten igen så funkade det hur fint som helst. Snacka om husmorsknep!!!