När vi kom hem till Karin möttes vi av ett bord överhopat med ingredienser och burkar.
Karin hade kurs med oss från halvnio tills klockan var nästan två och vi fick lära oss allt från grunden. Sedan var det ju nästan som på en TV-show med degen färdig i olika stadier. Här är Jeanette när hon fick lära sig att röra ihop själva surdegen och hur man gör när man matar den.
Det är också viktigt sedan att man stöter degen, dvs viker ihop den några gånger så att man får ut all luft som blir när den jäser.
Alla höll sig framme för att kunna se och fotografera så att vi kan komma ihåg hur man skall göra sedan.
Det är också viktigt att staga upp limporna när man lägger dem på en plåt annars flyter de ut.
Burkar gick runt med surdeg i olika stadier och olika mjöl. Det luktade väldigt starkt av vissa.
När vi gått igenom surdegsbrödets alla stadier fick vi också lära oss hur man, med hjälp av lite surdeg, kan göra bröd på Levain. Då skulle man göra en grund av russin och vatten som får stå och jäsa i sex dagar. Det bubblade friskt!!
När sex dagar gått silar man bort alla russinen och får kvar en vätska som luktar starkt av vin.
Detta används sedan som degspad när man gör bröd som mer blir som en vanlig sötlimpa.
När vi var klara och hade rensat rent allting så ställde alla upp för fotografering.
När vi var klara och hade rensat rent allting så ställde alla upp för fotografering.