13 augusti 2010

På väg till Malaysia igen

Så var väskorna packade och taxin kom klockan tre för att ta oss till Landvetter. Då hade både Michis pappa och min varit hemma och sagt hejdå. Pappa och Gudrun skulle upp till Helene med familj i Grundsund då lilla fialotta Nicole fyllde 9 igår.

Det är alltid lika skönt när alla väskorna är incheckade och man kan strosa runt lite på Landvetter. Kolla lite i affärerna, köpa någon ny, sista bok eller bara sitta och slöa i väntan på planet. I barnens fall innebär det väl mer att ta fram datorn eller iPhonen en sista gång för kontakt med vännerna innan det oerhört långa uppehållet på två plus tolv timmar innan de når internet igen.

En betydligt bättre sommar i år än förra året. Härligt och mysigt har det varit och det är alltid med viss saknad man reser iväg från Sverige, även fast jag vet att så snart fötterna står på malaysisk mark igen så känns det bra också.

Sista dagen i Lerum

Idag, 2 augusti, var det sista hela dagen hemma i Lerum. Då är det alltid tusen ärenden som skall göras. Var och skickade iväg ett stort paket med böcker till Malaysia. Dels hade barnens paket kommit från Sofia respektive Värmdö Distans med svenskakurserna, dels hade jag en hög skönlitterära böcker som skulle med.

Får säga att det är väldigt prisvärt att kunna packa ett blått paket man köper på Posten/Ica hemma, som man sedan kan packa fullt upp till 20 kg och skicka vartsomhelst i världen för 500 kronor. Med tanke på att ett kilos övervikt med flyget kostar 300 kronor så är det ju hur billigt som helst!

Pappa och Gudrun bjöd hem oss på lite lunch i trädgården. Nu är cirkeln sluten. Vi började med middag där första dagen och slutar med lunch sista dagen. Så mysigt! Skönt också att slippa handla mer mat nu när vi skall åka.

Så var det till att åka hem igen och packa och väga våra väskor. 85 kg får vi har med och det brukar vi väl lyckas maxa. Kaffebönor, äpplemos, "svensk" curry, buljongtärningar och saffran är några av de saker som slinker ner i resväskan, förutom en stor påse svensk lösgodis i allas handbagage. Så var vi redo igen för en ny resa tillbaka till vårt andra hemland.

Rensning av sly

Den här sommaren har Michi och Fredrik jobbat hårt med att rensa sly och buskar från tomten vid Annas friggebod, så att vi skall få plats att parkera bilarna längre in. Mycket sågande, bärande och körande till tippen har det varit. Arbetet påbörjades för två år sedan, men i år blev det slutligen klart.

Fredrik har nu valt Theatre Tech i skolan. Det innebär att man är med och bygger alla kulisser och olika tillbehör/redskap som behövs för skolans alla teateruppsättningar. Han har blivit inspirerad till att använda verktyg och lära sig hur man gör när man snickrar. I Malaysia finns ju ingen "träslöjd" och här är de väldigt förvånade över alla händiga, svenska män och kvinnor. Det är ju alltid bra att kunna lite grann!