01 augusti 2011

Till Grundsund på kalas 30 juli

I morse vaknade vi till strålande sol och det lockade oss att ta båten till Grundsund. Det blåste rätt friskt så vi valde att gå inomskärs upp. Första stoppet blev Rönnäng där vi tankade.

Vi passerade Kyrkesund, Mollösund och Gullholmen innan vi korsade Islandsberg och närmade oss Grundsund. Helene med familj låg ute på en liten ö som heter Testholmen och vi åkte dit för lite sol och bad.

Ön inbjöd till hopp från höga klippor och vattnet var säkert över 20 grader så det var skönt!


Väl hemma hos Nilsons fick Michi en lite tidig födelsedagspresent i form av ett containerskåp för ölflaskor, lite i arbetets tecken.

Så blev det middag ute och pappa kom upp lagom till grillningen. Roligt att han kom så vi fick säga hejdå till honom innan vi åker.

Så firade vi förstås också Nicole som nu fyller 10 om några dagar. Vi hade köpt pärlor som kallas Bindies som smälts ihop med hjälp av vatten. Det vi köpt kunde man göra små smycken med.

Strax innan nio var det dags för kusinerna att säga hejdå. Vi ville hinna hem till Rörtången innan det blev becksvart även denna natt. Nu hade vinden lugnat ner sig betydligt och vi kunde gå utomskärs från Gullholmen, hela vägen ner förbi Måseskär och svängde in vid Klädesholmen. Stora dyningar på havet, men resan som på uppvägen tog nästan två timmar, klarade vi nu av på en timme och en kvart. Härligt!

Erika Theil här och middag på Rönnäng

I fredags fick vi besök av Åsas dotter Erika. Vi tog båten ut till Trefoten tillsammans med familjen Högstedt och lade oss på en ny sida på ön. Erika hoppade i land och, ovan vid båtliv så hoppade hon på en blöt och slipprig klippa och föll. Det såg riktigt illa ut, men slutade tack och lov bara med skrapsår på armar och knän. Mariana hade med sjukvårdslåda så vi kunde göra rent och plåstra om.

Lunchen blev medhavda mackor på ön.

Erika åkte hem med sjubussen. Michi och Anna skjutsade henne dit, medan jag var uppe hos några grannar, Göran och Eva-Stina. De hade flera vänner på besök och alla skall till Malaysia i höst då sonen till ett par skall gifta sig med en malaysisk tjej. Jag fick vara lite guide och berätta om vårt fantastiska land. Fredrik jobbade till åtta i kiosken och när han slutade tog vi båten ut till Rönnäng för en sista familjemiddag här i år.


Vi lyxade oss med förrätt i dag och alla åt skagentoast.

En trubadur, Lemon Legs, underhöll och var väldigt bra. Sötast var de små barnen som stod och tittade på honom hela kvällen i trappan.

Till varmrätt blev det moules marineres, skaldjurssoppa och kräftor.

Vi tog sedan båten över till Tjörnekalv, till Michis arbetskamrat. Där vi lade till låg en fiskebåt som hette Anna!

Det var första gången vi kom till Tjörnekalv. Det roliga var att hemma hos Peter var Magnus Lindberg, som är en gammal klasskamrat till Michi!

Sent på natten, vid halvtvå, i totalt kolmörker styrde vi båten hem till Rörtången igen. Lite läskigt när det är så mörkt men vi kom hem så bra :)

Med Bergins till Marstrand och Thonells på besök

Torsdagen den 28 juli blev det en liten båtutflykt till Marstrand med större delarna av familjen Bergin. Vi kom dit lagom vid lunch och passade på att äta på Värdshuset.

Det blev riktigt svensk mat med gravad lax och dillstuvad potatis samt smörgåsar med gubbröra och räkröra. Väldigt gott!

På kvällen kom familjen Thonell och hälsade på oss på Rörtången. Denna gång var inga av barnen med tyvärr. Det blev grillning och många goa skratt. Alltid lika roligt att träffas och kul att få bjuda igen lite efter all gästfrihet i Rom!

Elliot och Johan Leissner kommer till Rörtången

Måndagen den 25 juli åkte Fredrik med Michi in till jobbet. Där blev han sedan upphämtad av sin kompis Elliott och de åkte in till Liseberg med ett par kompisar. Efter en heldag där tog de bussen Röd Express från Korsvägen till Kode. Man kan ibland fascineras över vilka färdigheter våra utlandsbarn har och inte har. Fredrik har ju knappt åkt kommunalt i hela sitt liv, men kan flyga över hela världen utan minsta problem. Idag var ju rätt stort att hitta till rätt hållplats och rätt buss för att ta sig hem. Något som för alla svenska barn här inte är någonting!

På tisdagens morgon kom Elliots pappa, Tobbe, för att hämta honom igen då de skulle iväg på en resa till Bulgarien. Låter ju spännande.

Lite senare på dagen kom Michis gamla klasskamrat, Johan Leissner, förbi med sin yngsta dotter, Elin. Efter en kaffe här hemma tog vi båten ut till Åstol. Vi hade tänkt äta lunch på Rökeriet, men trots att lunchen skulle sluta fyra och vi var där halv, så var varmrätterna redan slut. Stående inför valet rökta räkor och pannkakor åkte vi därifrån. Tyvärr har de slutat att servera sina goda klämmor med olika fyllningar, något som många har kommenterat att de saknar. Hoppas de börjar med dem igen nästa sommar.

Hamnade istället på Dyrö krog och fick oss en fantastisk fisksoppa.

Åkte sedan hem igen och jag var tvungen att springa iväg direkt till ett möte för alla som var med på Rörtångens marknad. Nu har vi planerat för nästa år och marknadsdagen kommer att vara den 21 juli. Nästsista lördagen varje juli. Skönt att ha bestämt det redan!