20 april 2010

Hanoi 13-16 april del 3 av 3

Vår sista morgon i Halong Bay startade med en färd i roddbåt där vi rodde genom en ö och kom in i en lagun. Det var riktigt kyligt för en som bor i Malaysia, kanske bara 17-18 grader. Är man lite miljöskadad???

Det var väldigt speciellt och tyst när man kom innanför. Ibland brukar det vara massor av apor där, men jag gissar att det inte var tillräckligt varmt för att aporna skulle gå ner till vattnet.

Här är en av besättningsmännen på båten. Normalt agerade han servitör.

Så kom vi in till hamnen igen vid elvatiden och fick sedan stå och vänta nästan en timme innan vår lilla buss kom för att ta oss tillbaka till vårt hotell i Hanoi.

Vi var på hotellet igen vid fyratiden. Med i bussen var tio andra som släpptes av på sina hotell först. Det var bra för på vägen såg vi en riktigt bra affär med laquerware som vi sedan letade upp. Gatan hette Hang Bac och det visade sig vara en förlängning av den gatan där vårt hotell låg.
Pappa ville köpa sig ett stort rött fat och jag ville också ha med mig lite roliga saker tillbaka. Köpte några skålar att ta med till Sverige också.

Affären vi hittade hade ett enormt utbud och bra priser så vi botaniserade för fullt. Hittade ett fint mahjongspel. Michi och jag har länge pratat om att lära oss det, men det har inte blivit av, men nu har vi ju en anledning. Packningen blev tyngre än vi tänkt oss så vi tog en cyklo tillbaka.
Det roliga var när föraren frågade pappa hur gammal han var och pappa svarade 74 så sade föraren med vördnad i rösten: "Ah, nästan 80", medan pappa väste "nästan 70".

På kvällen när vi skulle ut och äta middag ville vi äta mer lokalt och fick ett tips av personalen på hotellet om ett ställe i gamla stan som hette Garden. När vi kom tyckte vi att det såg rätt trist ut och det var bara vita som åt där så vi var lite tveksamma. Hittade dock inget annat direkt, så vi gick tillbaka och det visade sig vara helt rätt!

Vi beställde in de lokala, färska vårrullarna som här kallas Nem, anka i apelsinsås, biff i curry och fläskkött med lemongrass och chili. Allt smakade fantastiskt gott och till detta provade vi det lokala Hanoiölet.

När vi var i affären som sålde laquerware så beklagade jag mig att marknaden Hang Da hade stängt. Då berättade killen, som hade affären, att saluhallens alla stånd samt några av porslinsaffärerna hade öppnat längs en väg som hette Phung Hung. Jag hade med mig kartan och han pekade ut var den låg. Det var ganska nära marknaden.Efter middagen var det lite sent att gå dit, men efter frukosten nästa morgon vid åtta gav vi oss ut på en promenad.
Till skillnad från här skulle jag vilja säga att vietnameserna är ett hårt arbetande folk och de flesta butiker var redan öppna när vi kom ut.

Till vår stora glädje hittade vi till slut fyra stånd med det fina blåvita kinaporslinet som tidigare såldes på marknaden. Det som fanns nu var ju bara en bråkdel, men ändå glädjande att se att något finns kvar!

Köpte två små lampor för det enorma priset av 1 USD styck, men lyckades göra sönder glaset på den ena redan när jag packade dem i resväskan. Den andra lyckades jag dock rädda hem hel. Så var det dags att packa ihop oss och återvända till KL.

När vår taxi anlänt till hotellet såg vi till vår förvåning att det satt två uniformsklädda killar i den. En av dem pekade på den andre och sade: "He is new." Ok, tänkte vi. Då är det ju bra att någon som kan vägen är med och visar vart han skall åka. När han startade bilen insåg vi plötsligt innebörden i orden. Han var ny, men inte bara som taxichaufför utan som förare överhuvudtaget!!! Bilen hoppade fram i två startförsök, snuddade en moppe och började sedan långsamt ta sig fram i trafiken. Färden ut till gick i 40km i timmen och varje gång killen bromsade slängdes vi framåt och nästan dunkade huvudet i förarsätet... Tur vi hade bälten och gott om tid :o)

Det var med glädje vi nådde flygplatsen. Undrar om man kunde bett om rabatt...
När vi var på flygplatsen ringde Michi och undrade hur vi skulle ta oss hem från flygplatsen. Vad vi hade bestämt tidigare var att vi skulle ta KLIA expressen till KL Sentral och där bli upphämtade av Michi som samtidigt lämnade av Thomas som skulle flyga hem till Sverige. När jag inte fattade någonting, skrattade Michi som förstod att vi inte följt nyheterna, och berättade att alla plan till Europa var inställda på grund av vulkanutbrott och askmoln från Island! Thomas har fått en ny flygtid som är 26 april!!!!!

För att göra något trevligt av detta gick vi efter middagen till Delin i Shoplex och tog ostbricka och lite vin.
Efteråt kom Michi på den briljanta idén att vi skulle till Backyard, som är en mycket lokal pub i Sri Hartamas med oftast väldigt bra liveband. Även så ikväll!

Då har vi två gäster i stället för en och Fredrik får avstå sitt rum ett litet tag till. Vi får väl se hur det går med pappas hemfärd onsdagen den 21:e!