16 oktober 2012

Till Kampung Pelegong med Swea

Har idag varit på en heldagsutflykt med Swea till Kampung Pelegong. Detta är en by där man kan göra Homestay, dvs komma dit och sova över hos en malaysisk familj. Vi var totalt 12 personer som åkte dit. Jeanette, Ingrid Nordh och jag åkte med Jessika söderut till strax norr om Seremban. Väl framme fick vi börja med lite fika där det serverades te, curry puffs och en söt efterrätt.

Agneta, Eva och Elif

När vi fikat klart kom det två tjejer från byn och visade oss runt. Första stoppet var deras grönsaksodlingar där vi fick plocka varsin gurka.



Vi fick oss sedan en promenad runt i området.




Ingrid och Lena

Det var väldigt vackra blommor överallt. De här växte tillsammans med bougainvilla.



De visade också hur man får fram gummi från gummiträd.



Vi besökte också deras stora guavaodlingar. 



Det var intressant för byborna själva arbetade inte här utan de hade hyrt in indonesisk arbetskraft.




Alla som var med fick varsin guava att ta med hem.


Jessika och Jeanette

Promenaden gick vidare och vi fick komma in och titta i ett malaysiskt hem med denna lilla söta hammocken utanför.


Jeanette och Anna-Lena

Husägaren själv, klädd i orange, kom just hem efter en resa till Seremban där han lämnat frukt till en marknad.


Tre av våra guider plus Ingrid, Jessika och Nina

Vi fick också besöka en hantverksaffär de hade. Tur att vi hade gått byturen på morgonen för nu började det vräka ner regn. Nu fick vi istället gå tillbaka dit vi började och det var dags för lunch. Det blev kyckling med jackfruit, räkor och olika grönsaksrätter. Vi fick sedan prova att göra lite av deras hantverk av rotting. En av våra guider visade blomman vi skulle göra.



Alla satt i djup koncentration och vävde för fullt.


Ingrid, Agneta, Lena, Claudia och Nina pysslar


Jag, Elif, Jeanette och Eva kämpar också på

Så här blev resultatet - det blev ju faktiskt riktigt blomlikt :)



På hemvägen blev det lite felkörningar. Inte lätt att komma ihåg alla svängar på dessa småvägar som slingrar sig hit och dit. Till slut kom vi ut på motorvägen igen uppe vid Nilai. Jessika skulle på möte inne i stan så Jeanette, Ingrid och jag hoppade av vid KLCC och tog taxi därifrån. När man är nere i turistområdena kan man bli smått tokig på taxichaufförerna som begär 40 ringgit för att köra till Mont Kiara. Normalt kostar det kanske 15. Efter att ha diskuterat med flera förare som alla skulle ha fastpris, vilket är förbjudet här, så kom vi fram till ett ställe där flera förare satt och väntade. En reste sig och frågade om vi ville ha taxi och vi svarade att ja, om det finns någon som använder taxameter. Då skrattade en förare och erbjöd sig att köra oss. Skam den som ger sig :)