28 november 2009

Matlagning på Lazat 20 november

Fredagen den 20 november var det matlagningsdag med Swea. Vi var åtta tjejer som åkte iväg för att lära oss lite malaysisk kokkonst. Ana, på bilden, är malaysiska och har ett ställe som heter Lazat, vilket betyder utsökt på malaysiska.

Hennes medhjälpare heter Sayidah och har tidigare jobbat som kock på hotell i 15 år. De är en rolig kontrast till varandra. Båda malaysiskor, en väldigt traditionell, en väldigt modern. De skämtar glatt med varandra om sina olikheter och det känns bra att se att religionen kan funka bra för alla fast ändå på olika sätt.

Det första vi fick göra var Prawn fritters. Kursen var väldigt bra på så sätt att vi först fick sitta och titta på när de lagade en rätt. När det var klart fick vi provsmaka så att vi visste hur det skulle smaka och sedan bar det av till en köksstation för att laga till det själva.

Här är jag i full färd att försöka laga till lika goda räkor som Ana och Sayidah gjorde. Inte bara att det skall smaka gott, det skall se gott ut också...

Vi fick göra förrätt, Prawn fritters, varmrätt var Beef Rendang och efterrätt var malaysiska kuey, här knyten fyllda med palmsocker som påminner om farinsocker i smaken.


Här är hela gänget som var iväg: Annelie, jag, Madelene, Lena, Cathrine, Anna, Eva och Cilla.

Detta var en kurs av sex olika och jag tror att vi alla var sugna på att gå fler gånger!





Anna i skolans musikal 19-21 november, "Love in the key of 1969"

Torsdag till lördag, 19 - 21 november, var det musikal på skolan. Ca 150 barn har jobbat på scenen och bakom scenen. Mammor har sytt de mest fantastiska dräkter och skolans drama lärare, Hannah Northcott, tillsammans med svenska Pia Signell har hållit ihop det hela och valt all musik. Musikalen gick i 1969 års tecken och det var mycket Beatles och gamla låter många kunde nynna med i!


Kostymerna var helt fantastiska och det finns ett gäng oerhört skickliga mammor som ägnat mycket tid till att sy. Vissa tyger hade till och med tagits hit från Sverige. Alla barn hade tränat i tre månader, vissa två gånger i veckan och de med solonummer, tre gånger i veckan! Vilket jobb!

I första akten hade Anna ett uppträdande där hon sjöng Space Oddities, av Davie Bowie, tvåstämmigt med en lärare, Mr Newman.

I andra akten hade hon ett nummer där hon sjöng solo första versen av "I´ll never fall in love again" av Burt Baccarah och sedan, tillsammans med två andra tjejer - Maheera och Shakina - sjöng hon When I´m sixtyfour".

I det sista numret fick tjejerna besök av "Austin Powers" som flörtade vilt med Anna, också en lärare på skolan, Mr Daryl Cook.

Till sist var Anna även med i avslutningsnumret där ett tjugotal tjejer sjöng i stämmor. När scendraperiet drogs ifrån och alla 150 barnen stod på scenen var det väldigt mäktigt!! Jag hjälpte till som påklädare under flera repetitioner och under en föreställning och man inser att när man sitter ner som publik så kan man aldrig förstå denna enorma apparat som pågår bakom kulisserna!


När föreställningen var slut gratulerades Anna med blommor. Det var ju roligt att Angelika och Stanley var här just när Anna hade sista föreställningen och hann titta på henne!

Här ställde "Austin Powers" upp på lite foto med Anna :o)

Anna med sin tjejgrupp under andra akten, Maheera i mitten och Shakina till höger.

För att fira avslutningen gick vi ut tillsammans och åt middag på en ny mexikansk restaurang, Pedro´s Place, som Karin och Robert rekommenderat. Väldigt god mat! Fredrik var inte med, han var ute med några kompisar på Wendy´s vid skolan för första gången. Även han börjar bli stor.


En stor eloge till Anna. Så mycket jobb för tre föreställningar. Toppa det med fotbollträning fyra gånger i veckan och en mängd läxor. Imponerande!!