29 november 2013

Till Siem Reap - Första dagen själva

Imorse fick vi gå upp den fantastiskt trevlig tiden - TRE!!! Fy vad det är hemskt!! Kvart i fyra kom sedan Jeffrey och körde oss ut till LCCT och flyget till Siem Reap. Som alltid rätt oorganiserat ute på den flygplatsen. Gillar den inte! Det stod på skärmarna att vi skulle checka in vid disk R7. Den var stängd. Sedan fanns det massa köer runt omkring för International departures. Det betyder att oavsett om du flyger om en halvtimme eller fyra timmar så ska du stå i samma kö och det kan ju bli lätt stressigt! När vi blivit av med vår väska och fått våra boardingkort blev det frukost. Nu har man bott länge i Asien när valet blir en curry puff och en paj :)


Flyget tog knappt två timmar, klockan vreds tillbaka en timme och sen en liten taxitur på en kvart så var vi vid mysiga Bopha Angkor Hotel. Här står små statyer i varje hörn och gröna växter finns överallt.




Vi hade bokat ett vanligt dubbelrum och fick rum 202 som var över alla förväntningar. Jättestort och fint med en stor hall, sovrum och stort badrum. Efter den tidiga morgonen fick det bli en liten tupplur innan vi begav oss ut.


Hade en elefantfresk i badrummet. 


När vi vaknat till igen så blev det en tuk-tuk-tur till Apsora Resort Hotel för att hämta våra nummerlappar inför loppet på söndag. Har vi varit här många gånger nu när vi kände igen tuk-tuk-föraren, Mr Chum :)


Man fick gå fram och hitta sitt namn på listorna och då få sitt nummer så att man kunde gå in och hämta sina saker som nummerlapp, chip, t-shirt m.m.


Hela paketet uthämtat och klara inför 10-kilometersloppet.


På väg tillbaka till hotellet stannade Mr Chum då en moped hade vält med två 50- kilossäckar med ris på. De två kvinnorna som körde mopeden lyckades inte resa den och få upp säckarna igen. Man blir ju alldeles varm i hjärtat när människor faktiskt stannar och hjälper till. Nu kom Mr Chum plus en annan kille till undsättning och snart var kvinnorna på väg med sitt ris igen.


Efter att ha lämnat nummerlapparna på rummet var det dags för lite lunch och vi drog oss bort mot Pub Street. Hela gatan var dekorerad med gula paraplyer. Såg rätt häftigt ut!


Vi passerade lite bilar och tuk-tuk med diverse skumma dekorationer... Tur man alltid har kameran med.



Lunchen blev en meny för två med väldigt god khmer-mat. Fisk med amok, kyckling med curry och lite vårrullar till förrätt.


Intressant skylt på restaurangen. Någonstans förutsätter man väl att de serverar mat tills de stänger???


Gick sedan en liten promenad runt marknaden. På ett ställe kunde man köpa detta paket med hårddisk, filmer, musik m.m. Egentligen helt perfekt om man är ute och luffar runt.


Här är ett av stånden på marknaden som bara sålde ris.


Vi tog oss en liten tur till ett ställe som gjorde olika produkter av kryddor.


Vi fick se hur korgar flätades av palmblad.


De visade även olika kryddblandningar. Här är deras inhemska kryddblandning amok...


... och sedan även en curryblandning.


På kvällen skulle vi gå och äta på en restaurang som heter Haven. Hade läst om den och den verkade väldigt bra. Restaurangen hjälper föräldralösa barn, som har blivit för stora för barnhemmet, att slussas ut i arbetslivet genom att ge dem en gastronomisk utbildning och har då den här restaurangen som de driver. Tyvärr var det fullt så det får bli en annan gång. Istället hamnade vi på Pub Street igen. Skrattade gott åt alla elledningar som gick över gatan...


Nu var vi sugna på kött och fick oss varsin god australiensisk entrecote.


Imorgon kommer Jeanette, Anders och Anita hit och alla är samlade.