12 november 2010

Deepavali - det indiska nyåret

Nu är det dags för Deepavali, den indiska högtiden som också kallas ljusets högtid och som räknas som det indiska nyåret. Deepavali är en officiell helgdag i Indien, Nepal, Malaysia, Singapore, Sri Lanka, Myanmar, Mauritius, Guyana, Suriname, Trinidad & Tobago samt på Fiji.

Högtiden handlar om kampen mellan det onda och det goda. Man firar att Lord Rama kom tillbaka till sitt folk efter 14 år i exil och efter att ha besegrad demonguden Ravana.

Deepavali kallas ljusets högtid och överallt ser man små lerlampor med vekar som brinner. Detta skall symbolisera medvetandet om det inre ljuset, och det godas kamp över det onda.

Deepavali firas i flera dagar och kan också sägas vara en stor matorgie. Alla går runt till varandra och äter frukost, lunch, fika, middag under dygnets alla 24 timmar. I alla varuhus smyckar man också med vackra bilder gjorda av småsten i massor av olika färger.

Hela helgen kommer att vara fylld av ljus och mängder med fyrverkerier. Härligt med alla dessa olika traditioner och helgdagar!