05 september 2017

Immigration X 3

Nu när vi fått våra visum överflyttade till våra nya pass så var det dags att förnya Thelmas visum som går ut 17 september. Som vi gjort de senaste tio åren åkte vi ner till Immigration vid Jalan Sri Hartamas, ett par kilometer hemifrån. Vi tog nummerlappar och slog oss ner. När det var vår tur fick vi beskedet att om arbetsgivaren har Talent Pass Visa, vilket vi har, så kunde man inte längre ansöka om maidvisum här utan måste till ett ställe med Talent Corp.


In i en taxi och vidare till ett av de två ställena de sagt att vi kunde åka till: Surian Tower. Ny nummerlapp och ny väntan. Efter en dryg halvtimme var det vår tur och då fick vi veta att de inte gjorde maid visum här utan bara själva visumen för oss. Vi var tvungna att åka till ett tredje ställe: Putrajaya.



I Putrajaya fick vi frågan: Har ni med alla dokument? Tidigare lämnade man bara fram Michis pass, Thelmas pass och en kvart senare hade hon en ny klisterlapp med visumet i sitt pass. Nu skulle det lämnas in en ansökan/brev om förnyat visum, ett ifyllt formulär, kopia på våra visum plus förstasidan i passet, samma för Thelma plus ett foto med blå bakgrund för henne. Det var inte mycket vi hade av det. Suckade lite och såg framför mig hur jag skulle behöva åka tillbaka imorgon.



Då sade immigrationkillen: Åk ner en våning så finns det ett cybercafé. Där kan ni ta foton, skriva brev och ta kopior. Men, undrade jag, måste inte Michi skriva på som arbetsgivare? Nej, blev svaret. Du kan skriva på i hans ställe. OK, verkade ju lite skumt, men som så ofta här, anything goes... 


Ner, in i långa korridorer och minsann om inte allt gick att fixa där. Upp igen för att lämna in allt. Nu måste vi vänta i 10-14 arbetsdagar på att beslut skall fattas och sedan åka ut igen och få klisterlappen. Många turer blir det. Det hinner troligen inte bli klart innan Thelmas visum går ut, men vi fick ett fint blått papper hon kan visa upp ifall hon blir stoppad av polisen som skall räcka.


Väldigt skönt att vi kunde göra klart allt idag i alla fall. Det gäller att aldrig ge upp...