27 augusti 2010

Ramadan 10 augusti - 10 september

Den 10 augusti inleddes Ramadan och är nu inne på sin tionde dag. Ramadan är den muslimska fastemånaden. Det är den nionde månaden på det islamiska året och det var under denna månad som profeten Muhammed tog emot Koranen från Allah.

Under denna månad fastar alla muslimer varje dag från gryningen till solnedgången. Det innebär att man varken får äta eller dricka någonting under hela dagen. Det finns dock undantag från regeln och det är om man är sjuk, är gammal eller barn, är gravid eller ammar. Barn börjar fasta från det att de kommer in i puberteten.

När kvällen kommer är det dags för "Buka Puasa", dvs att man bryter fastan. Under den här månaden har alla restauranger stora reklamkampanjer och fantastiska erbjudanden och det är nog den mest lönsamma månaden under hela året.

Trots fastan är det inte helt ovanligt att många går upp i vikt, eftersom man äter sent och vräker i sig efter att har varit mer eller mindre hungrig under dagen.
Det är också en månad när det inte är så kul att åka taxi med någon som är muslim, eftersom förarna är så trötta och inte ens får i sig vatten i det här varma klimatet. Ibland känns det som om de skall somna medan de kör!
Annars är det som alltid intressant här med alla de olika kulturerna och de många traditioner man kan få följa i ett land med tre olika stora folkgrupper.

Äntligen träning igen

I går kväll, den 17 augusti, åkte våra gäster och lugnet har lägrat sig igen. Efter en sommar hemma känner man sig redo att boka in sig på Viktväktarna och Anonyma Alkoholister ;) De kanske kunde ha ett paketerbjudande?!

Efter att inte ha kunnat träna ordentligt på nästan ett halvår på grund av hälsporre i båda fötterna har ett antal kilo anfallit mig. Himla skumt!!!

Nu är det dags att börja pröva sig fram igen och se om det går att komma igång. Har fått riktigt bra inlägg till skorna och gör stretchövningar för fullt så nu känns det mycket bättre!

Har nu prövat att gå på löpbandet samt äntligen tagit mig iväg till gymmet.


Skall köra det lätta löpprogrammet som sträcker sig över åtta veckor och är speciellt för löpband för att kunna komma ner till ca 30 minuter på 5 km. Lätt??? Vet ju i och för sig att det har funkat förut, men varje gång får man på något sätt börja om. Gäller att ha lite bra musik i öronen som kan sporra en framåt. Känns i alla fall jättebra efter de första träningarna så hoppet lever!
Vi får väl anmäla oss till något roligt lopp igen så att man har något att se fram emot.