07 september 2012

Shopping på stan och bio med Anna, 7 september

Idag blev det en liten shoppingdag för mig. Tänk att det redan är fredag. Veckan har gått så extremt fort! Vandrade ut från mitt lilla hotell som ligger på Gloucester Place.




Traskade sedan några hundra meter bort till Baker Street Station.



Hela området här präglas av Sherlock Holmes. Till och med kakelplattorna inne i tunnelbanestationen har hundratalsbilder på honom. Pubar och hotell är också uppkallade efter den kände detektiven.




Tog så tunnelbanan in till Piccadilly Circus. Det verkar vara hit vi åker de flesta gångerna. Det är bara tre stationer bort för Anna så hon bor ju väldigt centralt! När man kommer upp från tunnelbanan är Nespressobutiken på Regent Street nästan det första man ser.



Var tvungen att fotografera denna vägskylt. Det finns de mest underbara namn på gatorna här.


Promenerade Regent Street upp, tog av vänster på Vigo Street och kom så ner på Old Bond Street, som senare övergick i New Bond Street. Detta är nog en av de tjusigaste gatorna i London med alla stora märken vägg i vägg.




På 111, New Bond Street ligger den amerikanska underklädesaffären Victoria Secret som öppnade helt nyligen här i London. Första butiken utanför USA. Tydligen hade firman väntat i 14 år på att få detta läget. Skrattade gott åt mig själv när jag stod och provade olika bh och tyckte att en var ju väldigt bra, när jag i nästa sekund insåg att jag fått på mig min egen. Är det ett tecken på att jag inte behöver köpa något nytt???


Efter besöket i denna fantastiska affär gick jag vidare för att komma tillbaka mot Piccadilly och tog en annan väg nu. Hamnade då på Piccadilly Street och kom ut alldeles vid Fortnum and Mason. Var bara tvungen att gå in. Vilken affär! Hela affären innehåller bara mat och porslin. Man kunde till exempel köpa sig en picknickvagn i storlek av en golfbag för 6.000 kronor. Så roligt att gå runt och titta!



Traskade vidare ner mot Leicester Square och hittade en mysig uteservering som serverade tapas Härligt att kunna sitta ute i detta soliga väder. Här är mellan 25-30 grader ute på dagarna med lite kyligare mornar och kvällar.






Tänkte idag försöka hitta kryddan Allspice, som jag trodde var en kryddblandning, men icke. Satt och surfade lite när jag åt lunch och hittade då att det skulle finnas en bra kryddaffär borta vid Portobello Road i närheten av Notting Hill. Det lät ju som en kul utflykt så jag tog tunnelbanan bort till Ladbroke Grove och traskade omkring. Det låg helt fanastiska hus på Blenheim Crescent där affären skulle ligga.


På samma väg passerade jag denna bokaffär där massor av folk tog kort och jag insåg att detta måste vara butiken som är med i filmen Notting Hill.




Bara lite längre fram på samma gata låg The Spice Shop. Det var en liten, liten affär med hyllor där det bara kryllade av olika kryddor. Skulle bland annat köpa fenugrek, som jag var tvungen att slå upp. På svenska heter det bockhornsklöver och det gjorde mig inte speciellt mycket smartare. Köpte också en kryddblandning för att göra egen curry. Det var en påse med kryddor som man skall steka i torr panna och sedan mala ihop. Spännande!


När jag lämnade affären tog jag en annan väg till tunnelbanestationen och hamnade på Portobello Road. Här var det loppmarknad utan dess like. Skräp, fina mattor och till och med gamla vinylskivor såldes i ett otroligt varierande utbud. Klientelet i området förde snarare tankarna till Harlem än till London. Hittade en liten restaurang som hette Makan och jag gick in och köpte vatten. Mycket riktigt var det en malaysisk familj som hade den och jag fick träna mig lite inför återfärden på måndag.


I tunnelbanestationer över hela London sitter detta kort uppsatt. Det närmar sig nu för jubileet där drottningen firar 50 år på tronen och det är väldigt stort här.




Här är själva Baker Street dit Anna går på 5-10 minuter. Här finns Starbucks och ett annat kaffeställe som heter Costa, bokaffärer, resebyråer, ja allt hon kan behöva. Starbucks har redan varit välbesökt :)





På vägen till mitt hotell kom två brandbilar körande med blåljuset på och brandmän rusade ut till grannfastigheten. Ingen rök syntes dock och även brandmännen verkade ta det rätt lugnt så det var ju skönt.



Anna träffade Lovisa Bååth som jobbar som au pair här i London nu. De gick på stan och kikade lite och vid kvart i sju träffades Anna och jag vid Piccadilly Circus igen. Hon satt som en av alla andra Londonbor på trappstegen och väntade.



Jag hade köpt biljetter till Brave som vi tyckte verkade söt och trailern hade varit riktigt bra. Tyvärr var den lite överreklamerad och vi var väl lite besvikna båda två. Ändå kul att se en film. Inte billigt med bio i London. Ett grundpris först, tillägg om det är peak hour och sedan extra tillägg om det är 3D!






Vi avslutade med en middag på Bella Italia. Då hade vi smällt i oss popcorn på bion så vi var inte så hungriga. Vi delade på en pizza och det var mer än nog.




Vi promenerade sedan från Leicester Square upp till Piccadilly. Eftersom det var fredag kväll var det hur mycket folk som helst ute och det är roligt att se hur folk klär sig. Engelsk stil är lite speciell. För tjejerna: så kort och tight som möjligt, för killarna: snaggad frissa, tatueringar och t-shirt. Intressant!

Buss runt London och besök hos Fredde och Norma, 6 september

När Anna hade informationsmöten idag passade jag på att turista lite för mig själv. Jag hade sett att det utgick stora röda bussar, där man kan sitta uppe på taket, som kör runt hela London med guide som beskriver allt man ser. För 26 pund fick man en 2,5-timmarstur. Biljetten gällde dessutom i 24 timmar så man kunde hoppa av och på hur mycket man ville. Mitt första foto blev när vi åkte förbi York Gate, som är den gata som leder ner till Annas universitet från Marylebone Street.


Här framme till höger ser vi Phil som var vår guide under turen.


Vi åkte ju förbi hur mycket saker som helst och när jag tittade på korten efteråt så insåg jag att hälften kom jag inte ihåg vad jag tagit på. Hm... Här var i alla fall Her Majesty´s Theatre och det roliga med den är att den ändrar namn beroende på om det är en kung eller drottning på tronen.


När vi kom i närheten av Trafalgar Square stod denna kvinnliga polis och vilade sig lite. De har inte samma höga hjälmar som killarna.


Trafalgar Square. Det skulle vara någon form av festival senare i veckan så det var fullt med byggnadsställningar och staket överallt.


Vi passerade självklart också den stora klockan som är allmänt känd som Big Ben.


Alldeles i närheten låg också detta stora hjul som heter Eye of London.


Här och var stod det män och spelade säckpipa. Det var ju en turistattraktion såklart men kul med de olika klandräkterna de har på sig.


Vi åkte över flera broar och det gick fullt med turistbåtar på hela Themsen.


Vi passerade även teatern där de visar Mamma Mia. Man kände sitt svenska hjärta klappa lite extra.


Huset bakom träden här användes som inspelningsplats i Harry Potter och var Gringotts Bank där han hade sina pengar.


Måste säga att det är väldigt många vackra hus i London. Allt från väldigt enkla till, som detta, väldigt utsmyckade.


Vi passerade även St Paulskatedralen. Hit skall drottningen när de firar hennes 50 år vid tronen.


Vi passerade även en annan känd bro, Tower bridge och sedan själva Towern.



Det här höga huset är relativt nytt och guiden berättade att de rätt nyligen hittade en räv högst upp i tornet. Den hade levt av döda duvor och regnvatten. Ingen har kunnat fatta hur den har tagit sig upp där.


När min tur var över och Anna var klar stack vi vid halvsjutiden för att ta tunnelbanan ut till Northfields och träffa Michis klasskamrat, Fredrik Delfs med frun Norma och sonen Ewan. De bodde bara fem minuters promenad från stationen i ett jättefint hus!


Fredde bjöd på jamaicansk kyckling, Jerk Chicken, med väldigt goda kryddor så nu skall vi ut och se om vi kan hitta Allspice som han hade på. En krydda som ser ut som pepparkorn och luktar både kanel och andra juliga dofter. Anna och Ewan lät sig väl smaka.


Här fick även Fredde och Norma komma med på en bild.


Det är lustigt för jag träffade Fredde och Norma var det för hur många år sedan som helst och när vi nu sågs så var det som om vi känt varandra i 20 år och träffats jättemycket. Så trevlig kväll det var! Det som dessutom extra värmde mitt modershjärta var hur fantastiskt snälla de var mot Anna och gjorde allt för att hon skulle känna sig välkommen till England och att hon kunde ringa dem när som helst. Tror det har hjälpt till mycket för att Anna nu skall känna sig så  lugn som hon gör när hon vet att det finns någon form av stöttning här i form av dessa två plus även Malin här i London. Deras son Ewan, som är tio år, var också jättegullig och satt med och pratade hela kvällen. Vi vände hemåt igen vid elvatiden efter ännu en fullspäckad dag.

Viktiga ärenden och We will rock you-musikal

Idag har vi haft en riktigt effektiv och rolig dag. Anna och jag träffades på morgonen denna onsdag klockan 10 på Barclay´s Bank på Baker Street där vi hade fått en besökstid med Aaron Sobers. En sådan trevlig bankkille! Han till och med tipsade Anna om ställen där det var lätt att söka och få jobb om man vill jobba extra.


När både checkkonto och sparkonto var öppnat traskade vi iväg med dessa uppgifter till Vodafone längre ner på gatan. Man får nämligen inte ta ett telefonabbonemang om man inte har ett bankkonto. Nu gick det som smort i alla fall. Dessutom visade det sig att London School of Business och European Business School har förhandlat till sig en deal där deras studenter slipper betala en deposit på 50 pund så det var ju bra!



När vi var klara med dessa två saker var det redan lunchdags och vi hittade ett litet lokalt ställe brevid Vodafone och Anna visar här nöjt upp alla sina kontrakt. Vi hade hört att det skulle vara lite krångligt att fixa bankkonto här, men med de papper skolan ger sina studenter så gick ju det hur lätt som helst.


Vi traskade så tillbaka till skolan för Anna skulle ha lite informationsmöten på eftermiddagen. Här visar hon sitt fönster som är en våning upp, fönster nummer två.



Och här är henens lilla dörrskylt...




Utsikten över tennis. och basketplanen är ju inte helt fel heller. Tror hon gillar den bäst när killarna har träningstid där.


När Anna var klar med sina föreläsningar åkte vi iväg till Dominion Theatre som ligger alldeles vid Tottenham Court Road.




Nu skulle det äntligen bli av att få se We Will Rock You, musikalen som bygger på Queens musik. Kan ju bara inte bli fel.


Vi hann precis äta lite middag innan det var dag att gå in och sätta sig. Musikalen var fantastiskt bra. Mest på grund av musiken som fick alla att stå upp i sista scenen och dansa och klappa takten. Man kände ju igen i princip varenda låt och storyn är ju också aktuell. Den handlar om framtiden där bara ett bolag skall producera all musik, allt är pojk- och flickband och allt är autotuned. Några rebeller letar efter det sista kvarvarande instrumentet som skall göra så att all musik släpps fri igen. Känns ju igen!



Efter teatern var vi sedan tvungna att göra någon som alla gör i London - gå på en pub. Vi åkte "hem" till Baker Street och gick till The Globe som ligger tvärs över gatan från stationen.



Anna tog en shandy och jag en öl och så firade vi vårt första pubbesök. Nu kan vi bocka det från listan :)



Följde sedan Anna hem igen och fick mig sedan en liten promenad på en knapp kilometer hem till hotellet igen. Ytterligare en fantastisk dag i London att minnas.