28 april 2010

Fredrik i Jakarta 23-25 april

I fredags åkte Fredrik iväg till Jakarta med det lokala fotbollslaget som han är med i här. Sju killar stack iväg tillsammans med tränaren Erwis och hans assistent. Träningen sker på Garden International School som ligger alldeles nära där vi bor, men barnen kommer inte bara från den skolan utan detta är för alla barn i KL som vill komma. Fredrik har spelat här i ungefär ett år.

Fotbollsskolan drivs av engelsmän, men där finns även lokala tränare. Erwis som tränar "under 14" har själv spelat i malaysiska serien och vunnit den fem år i rad. Hyfsat meriterad kan man väl säga. Tyvärr behandlas de lokala tränarna inte speciellt väl av de engelska tränarna. Det krävs certifikat att man är utbildade tränare för malaysierna, dock ej av engelsmännen. När de åker på turneringarna bor engelsmännen två och två i dubbelrum, medan malaysierna får bo tre och tre. De gamla kolonialtakterna sitter i...?

Erwis har nu börjat tröttna och är sugen på att starta en egen fotbollsskola och alla ungdomarna i hans grupp vill följa med honom om han slutar. När han så fick inbjudan från Indonesien om att vara med i en cup där så bestämde han sig för att ta med sin grupp och åka. Det märktes dock att han inte organiserat sådant här själv tidigare, för han hade t.ex. inte tänkt på att skaffa visum. Jag blev lite nervös när jag kom på det kvällen innan de skulle sticka. Som tur är kan man nu som svensk få visum vid ankomst, men tidigare gick inte det... Fredrik är dessutom den ende vite så det var väl han och två japaner som behövde visum. De övriga kom härifrån och någon är t.o.m. från Indonesien så de klarade sig.

Vi fick snabbt åka ner till Desa Sri Hartamas vid åttatiden på kvällen och ta foton. Tack och lov att allt är öppet sent i detta land!!!

Så kom de iväg och på pojkars vis kom det knappt ett livstecken på hela helgen. Fick väl ett sms med texten "Allt är bra", men det räckte väl i och för sig.

I cupen ingick 8 lag och vårt lag lyckades ta sig till semifinal. Starkt med tanke på att de bara var sju spelare och alltså inte hade någon avbytare alls. Det roligaste av allt var att de fick spela på den nationella stadion som tar 110.000 åskådare. Under helgen nu var det "bara" 20.000 som var och tittade per dag,,,!! Hur många brukar det vara på en ALLSVENSK match i Sverige eller till och med en LANDSKAMP???? Tror Fredrik har varit med om något som aldrig kommer att hända igen. Tydligen var också TV där och filmade samt tidningar var där för att skriva om alla lagen. Spännande tillvaro!

Fredrik tyckte resan hade varit bra, men maten sådär. Tränarna hade föredragit lokala "food stalls" med middag av odefinierbar buljong med typ fiskbullar i. Fredrik var väl inte jätteimponerad.

En trött kille kom hem till oss vid halvtolv söndag natt och jag gissar att det blir en tung början på nästa vecka. Mysigt att ha honom hemma igen!!