04 mars 2010

Årsmöte med Svenska skolan 25 februari

Idag hade vi årsmöte med svenska skolan hemma hos oss. Madelene och Erica hade bakat och vi blev totalt 13 personer som kom. De flesta var lärare och medlemmar i styrelsen, men också två föräldrar. Mötena brukar aldrig vara särskilt välbesökta, men å andra sidan så har ju i princip alla lärare plus styrelsemedlemmar barn i skolan, så det är ändå många föräldrar närvarande.

I år har jag tackat för mig och avgår nu som ordförande i svenska skolan. När vi kom hit 2004 valdes jag in som kassör direkt i februari och när Jeanette Wännström, som då var ordförande, flyttade drygt ett år senare så tog jag över efter henne. Som "gammal" humanist har svenska språket alltid legat mig varmt om hjärtat och det har känts som en väldigt rolig och viktig sak att jobba med.

Arbetet har inneburit allt möjligt. Det har varit att närvara vid styrelsemöten och lärarmöten varje månad, ha kontakter med skolverket, se till att lärare och lokaler finns, diskutera hyresnivåer och lokalplats med MKIS, ordna brännbollsdag, simdag och skolavslutning. Självklart med hjälp av andra aktiva. Nu har både Anna och Fredrik lämnat svenska skolan eftersom den bara har undervisning upp till klass sex och de läser på Sofia Distans respektive Värmdö Distans istället. Det kändes helt rätt att nu lämna över till de som har barn i skolan.

MKIS bestämde sig i höstas för att bara låna ut klassrum på lördagar till alla hemspråk med start höstterminen 2010. Detta kändes aldrig som ett alternativ för vi skulle aldrig få barn som ville gå, eller lärare som ville jobba på helgen. Jag och en tjej till pratade med rektorn för skolan och jag fick sedan skriva ett brev till styrelsen för MKIS där vi fått tips om att ansöka om hemspråk som en del i MKIS after-school-activity program. Styrelsen är väl inte känd för att gå med på önskemål från föräldrarna, men hör och häpna, vi fick tillbaka ett positivt svar plus att svenskarna fick en dags försprång för att boka upp klassrum så nu är vi garanterade att fortsätta med verksamheten precis som tidigare. Det kändes så skönt att få detta på plats innan jag lämnade för det har varit ett stort bekymmer.

Extra roligt var att en helt nyinflyttad tjej, Ann-Sofie Jangbäck, anmälde sitt intresse att sitta med i styrelsen och ville till och med ta på sig ordföranderollen, så nu är allt på plats och jag kan lämna med gott samvete :o) Nu är det dags för nya roliga saker att hitta på. Allt har sin tid!