21 oktober 2010

Sri Lanka 9-16 oktober, dag 1

På kvällen den 9 oktober bar det av på ett nytt äventyr. Denna gång till Sri Lanka. Flyget skulle gå halvtolv på natten och vi tog tåget ut till flygplatsen. Känns mer säkert och tar bara 28 minuter!


Vi landade i Colombo klockan 00.20 efter att ha flugit i tre och en halv timme. Tidsomställningen här var lite ovanlig. Vi fick vrida tillbaka klockan 2,5 timme. Har aldrig varit med om den där halvtimmen tidigare. På flygplatsen blev vi mötta av resbyrån vi bokat genom och skjutsades direkt till ett hotell nära flygplatsen, Hotel Golden Star. Det var relativt enkelt och det mesta var under renovering, men jag kan tänka mig att det är helt ok om allt är igång. Myggnätet över sängen hjälpte sådär. Det kändes som om de flesta myggen varit smarta nog att ta sig innanför :)


På morgonen var det frukostbuffet klockan åtta. Frukosten var rätt lokal, men de hade också väldigt goda omeletter med massor av chili i som gjorde att man vaknade till ordentligt. Gott!


Så åkte vi iväg i taxin med vår guide Prasad, som också var chaufför. Vi hade en lång dag framför oss ner till Yala och skulle inte vara framme förrän efter nio timmar. Eftersom landet varit i krig under flera år, samt även drabbades av Tsunamin så är t.ex. vägarna väldigt eftersatta. Det finns ingen motorväg. Det de kallar motorväg var där vi åkte. Det var en fil i varje riktning och vägen gick igenom minsta by. Stånd var uppsatta längs vägarna, marknadsbesökarna strosade omkring och här och var kom en ko och släntrade över vägen. Genomsnittsfarten var ca 40 km i timmen.

Den långsamma farten kompenserades av hur vackert det var att åka här. I princip hela tiden följde man havet och man kunde se fiskebåtar komma in, fiskare på pålar i vattnet och människor som stod och sålde fisk och skaldjur längs stranden.
Efter ca tre timmar stannade vi för lunch strax efter Bentota vid Amal Restaurant. Guiden hade några kompisar som jobbade där och vi skulle senare upptäcka att han hade kompisar på alla ställen vi stannade på...
Amal Restaurant var en fantastisk seafood restaurant. Allt var färskt i bassänger och de plockade upp och visade vad de kunde erbjuda.
Även Fredrik fick vara med och känna lite.

Medan vi satte oss till bords med menyerna för att bestämma vad vi ville ha fick vi in lokalt vitlöksbröd. Det var tunt, indiskt bröd som man skulle doppa i smält smör med mängder av vitlök. Måste ju ha varit väldigt nyttigt :)

Fredrik tog kameran och smet ut i köket för att fotografera kockarna när de skulle tillaga vår mat också.

Maten skulle dröja en liten stund så vi fick en liten guidad tur runt området. Restaurangen låg precis brevid stranden så vi gick ner en sväng till havet.

Det var jättefint, det enda luriga var att man var tvungen att gå över ett järnvägsspår för att komma dit. En gång i halvtimmen kom ett litet mjölktåg och tuffade förbi, men varje hel timme kom det stora tåget som går ner till södra Sri Lanka och det dundrade på i världens fart. Lite läskigt!

Efter stranden fick vi också titta på ett hotell som restaurangägaren hade också. Litet, mysigt med ett Ayurveda Spa. Så gick vi tillbaka till vår lunch. I väntan på maten hann Fredrik bekanta sig med en väldigt tam ekorre som kom och åt mango ur handen på honom.

Så var det dags för fisk och skaldjur i alla former. Här i KL är vi inte så bortskämda med så god och färsk fisk, även om vi kan få det hemma i Göteborg, så det var fantastiskt gott!


Efter lunchen var klockan redan två och vi åkte vidare ner mot Yala. Det blev nog en och annan tupplur i bilen. Sövande att åka så långt och speciellt efter en stor måltid. Vid sextiden rullade vi så slutligen in på hotel Elephant Reach nära Yala där vi skall på safari imorgon. Hotellet var jättebra med stor pool. Efter hela dagen i bilen var det skönt att bara byta om och gå och bada. Vi skrattade gott när vi såg att vi hade sällskap av grodor i poolen och Anna var i det längsta tveksam till om hon skulle hoppa i :)

Efter en dusch sedan var det dags för middag, men vi var lite tidiga då restaurangen inte öppnade förrän halvåtta, så vi klättrade upp på ett loft där de hade en bar och fick oss en drink innan middagen.

Michi provade det lokala Sri Lankesiska ölet som heter Lion och var riktigt gott.

Så fick vi i oss lite middag till sist också. Hotellet verkade väldigt tomt för det var bara vi och två andra par där. Gissar att det inte kom några fler heller eftersom de flesta som bor här skall upp tidigt för att åka på safari. När vi ätit klart kom personalen fram med en gästbok vi fick skriva i.

Efter maten var vi alla rätt trötta och gick tillbaka till rummet. Jag tror det tog ca 0,3 sekunder att somna när man väl lade huvudet på kudden. Imorgon skall vi upp fem för att åka iväg och spana efter leoparder och andra vilda djur.