05 september 2009

Fem dagar i Hongkong - dag 4 Causeway Bay och Stanley Bay

Söndag förmiddag åkte Michi och jag iväg till Causeway Bay i jakt på en iPhone som är helt slut i Malaysia. Michi har haft lite otur med sina mobiler på sista tiden och är i akut behov av en ny. Tyvärr var den nya modellen helt slut även i Hongkong, men nu är nästa tips att de finns i Singapore. En vild jakt över halva sydostasien alltså...

Causeway Bay, som är ett stort shoppingområde på Hongkong island, verkade också vara platsen för alla indonesiska maider att samlas på söndagen när de är lediga. Till och med restaurangerna hade skyltar på indonesiska, som starkt påminner om malaysiska, så vi kände oss i princip som hemma.

Alla de indonesiska flickorna satt sedan på gatan med medhavda filtar och matsäckar och umgicks. Skönt att de är lediga en dag i veckan i alla fall, men samtidigt så beklämmande att de sitter på gatan, ingenstans att gå, långt från sina familjer och vänner för att jobba ihop pengar åt dem därhemma.


På eftermiddagen tog vi taxi till Stanley Bay. Det tog ca 30 minuter och kostade ungefär 100 HKD. Vi skulle sammanstråla med Jeanette och Håkan för middag, men åkte lite tidigare så att vi hann kika igenom dagmarknaden som finns där och som stänger kl 18.

Michi och Robert tröttnade rätt snart på att titta i affärer och gick ut till havet där de kunde få sig en liten öl medan de väntade.

Stanley Bay var som att komma till en annan värld. Här finns badstränder, strandrestauranger och hela atmosfären är lite europeisk. Mysiga uterestauranger med utsikt mot havet, verkligen mysigt. Havet är ju något man saknar här i KL - vatten överhuvudtaget.


Middagen avnjöts givetvis på en av dessa restauranger och idag skippade vi den asiatiska maten och tog oss en riktig köttbit. Förstår att Jeanette och Håkan trivs härute!

När Jeanette och Håkan vandrade hemåt, jobbdag imorgon, så stannade vi för en sista drink innan vi skulle ta taxin hem. Vad kunde då vara bättre än liten skumpa att avnjuta här ute vid havet. Livet är enkelt!
Så blev det taxi hem till hotellet och imorgon skall Karin och jag till Shenzhen!!!







Fem dagar i Hongkong - dag 3 Citygate och Temple Street

Lördagsmorgonen den 29 augusti tog vi den orange linjen på MTR:n till ändstationen Tung Chung som ligger nära flygplatsen. Här finns ett affärscentrum med bara outlets för olika varumärken som heter Citygate. Allt från sportmärken som Adidas, Nike och New Balance till tjusmärken som Guess, Dior och Gucci säljs i tre våningsplan. Även Esprit hade en stor outlet och priserna var riktigt bra - ungefär halva priset mot vad det normalt kostar i butikerna. Innan vi kastade oss in i shoppandet startade vi med frukost på Delifrance.

Efter en god shoppingdag och med ett par kassar var tog vi tunnelbanan tillbaka till Hongkong Island. En tur som tog lite drygt en halvtimme.

På kvällen var det dags för en restaurang som vi hade haft i sikte hela resan. Vi fick till Peking Restaurang på Nathan Road 227, alldeles vid stationen Jordan. Det är en ganska liten restaurang med specialitet Pekinganka. Restaurangen är alltid helt full och det gäller att boka bord annars får man ingen plats. Det händer till och med att man får dela bord med andra familjer för att de skall få in så många gäster som möjligt.
Pekinganka är verkligen något som vi gillar!! Speciellt när man får in små bitar på en tallrik som här, och sedan lägger det som i en liten tortilla med lök, gurka och en speciell sås. Sedan är det bara att rulla ihop och äta. Vi beställde in två stora portioner och bara glufsade i oss. Med tanke på att vi äter det kanske en gång vartannat år, så vill man verkligen njuta. Har inte hittat något ställe med Pekinganka här i KL ännu, men det finns säkert. Samtidigt blir det ju desto godare när man fått vänta lite :o)


Efter middagen behövde vi nog röra på oss allihop och styrde stegen mot den stora nattmarknaden på Temple Street. Precis som i Malaysia är det massor av kopiesaker, men det är inte samma väskor i varje stånd utan ett mer varierat utbud. Dessutom finns det mer tekniska saker, mer lokala produkter och mycket krimskrams som man aldrig skulle hitta i KL. Vi handlade inte så mycket, det är bara roligt att gå och titta.

Sista stoppet för kvällen var, tro det eller ej, en jazzklubb som spelar Dixieland-jazz och heter Ned Kelly´s Last Stand. Den ligger i Tsim Sha Tsui på 11A Ashely Road. Klubben har funnits sen 1972. Vi har varit här flera gånger under våra resor till Hongkong. Det är roligt att gå hit av två anledningar, dels märker man att de som spelar älskar det de gör - det är verkligen "gladjazz" - men sedan leds bandet av en helt galen australiensare. Mellan varje låt är det paus där han pratar och skämtar så man sitter och skrattar hela tiden. Dessutom får han upp öl på scenen från folk i publiken. De häver en efter en och man fattar inte hur han kan spela och sjunga efter ett tag - men bra är han!

Så var ännu en dag till ända och vi ser fram emot imorgon då vi skall ut till Stanley Bay.