08 september 2011

Swea coffeemorning och plankstek till middag

I morse hade jag coffeemorning för Swea här hemma och 20 personer kom, vilket är ovanligt mycket. Det blev till att sitta lite överallt med kaffe, bullar och kakor.

Vår talare för dagen hette Reita och är en "craft researcher" som jobbar mycket med Orang Aslit här, dvs Malaysias ursprungsbefolkning. Det var väldigt intressant att höra hennes föredrag. Hon var dessutom en väldigt rolig person att lyssna på! Jag tror att många blev intresserade av att kunna hjälpa vissa stammar med skoluniformer, skolavgifter m.m. då vissa låter sina barn stanna hemma för de har inte råd att skicka dem till skolan. Det skulle kännas bra, när man lever så priviligierat själv, att kunna ge någon hjälp tillbaka till de som behöver det här.

Normalt sett brukar vi äta något lite godare på fredagkvällar. Imorgon är vi dock bortbjudna på 50-årsfest så Thelma och jag hjälptes åt att göra en gammal 80-talsklassiker, plankstek. Vi hade haft med oss en av Per Mobergs kokböcker och där fanns receptet.

Det var rätt många moment. Här har Thelma gjort Pommes Duchess som spritsats ut på fyra plankor. Hon fick åka till Chow Kit och inhandla skärbrädor och de var rätt förvånade när hon skulle ha fyra stycken!

Det svåraste var bearnaisesåsen. Vi hade fått höra av alla att den skär sig alltid, så vi tänkte att det var bäst att hjälpas åt. Thelma fick vispa som en galning, medan jag hällde i det smälta smöret som är sista momentet. Kan bara lite blygsamt säga - den blev FANTASTISK!!!

Så här tjusigt blev det till slut. En ordentlig entrecote, fylld tomat, haricot verts med bacon, spritsad potatis och så såsen. Mums vad gott!

Ingen hade fått komma in i köket och det blev glada miner när maten serverades. Alla tyckte det var jättegott. Kul!

Vi var också tvungna att öppna en flaska vin till maten. Livet är hårt! Imorgon är barnen lediga från skolan så det är nästan helg :)