01 mars 2009

Läxor, läxor och åter läxor

Så var det helg igen och vad är det dags för då om inte lite läxläsning. Man skulle ju kunna tro att helgen är en tid för rekreation, leka med kompisar, sporta eller bara ligga och slappa med en god bok. Icke så!!! En hel helg är för lärarna som en oändligt lång tidsrymd som du har möjlighet att använda för att lära dig så mycket mer än vad du hinner på en vanlig skolvecka. Jag kan förstå att det är ett dilemma för lärarna, när man har barn, och föräldrar, från mer än 40 länder för kraven man ställer på skolan är så otroligt olika.
Vi svenskar har ju en syn på skolan som är lite mer avslappnad. Visst är det bra att barnen lär sig mycket, MEN det är också viktigt att ha tid för de sociala bitarna och när man är liten, att man har tid att koppla av! Tittar man på familjerna från Korea och Japan så verkar fritid vara mer av ett skällsord. Räcker inte de läxor man får i skolan så trycker man in extra lektioner i matte, engelska eller något annat man kan komma på. När vi kom hit 2004 hade Fredrik en riktigt bra kompis Yu Saito, från Japan. De kunde tyvärr bara leka på fredag eftermiddag för alla andra dagar hade han fullt program. Nu pratar vi alltså om sexåringar i första klass. Man blir alldeles beklämd.



Samma år, 2004, hade Anna en fröken som gjorde en undersökning på skolan som underlag för en mastersuppsats hon skrev på. Undersökningen skulle visa på likheter och olikheter mellan olika länders syn på läxor, fritid m.m. Säg att vi fick svara på 100 frågor. Det fanns EN enda fråga som alla länder var överens om: Det är bra med skoluniform. Visst är det frantastiskt!!! Samtidigt är det ju just detta som är så fantastiskt med att bo utomlands, man möter folk och kulturer som är så vitt skilda från vår egen och man börjar se på saker med helt nya ögon och någonstans hittar man en jämvikt där alla kan mötas.



Anna satt igår och idag med sin svenska läxa. Hon läser ju nu svenska på distans och har ett större projekt en gång per månad att skicka in. Det kan vara att läsa en bok och skriva kring detta, det kan vara att skriva ett tal till en viss publik och läsa in det och det kan vara som hon gjort nu nyligen, nationella provet i svenska för klass 9. Tack och lov är Sofia Distans inte så strikta med tiderna för det är inte helt lätt att hålla sig till tidsschemat. Nästa år blir värre med Värmdö Gymnasium. Då skall en uppgift i veckan lämnas in.


Nu håller Anna på med Ondskan av Jan Guillou som sedan skall manglas på längden och tvären. Arbetet skall lämnas in på fredag, men jag tror vi får vara glada om det kommer in till denna helgen :o)