05 november 2013

På Changkat med Bärbel

Idag har det varit malaysisk helgdag, Awal Muharram. Awal Muharram ( även kallad Maal Hijrah ) firar början av den islamiska nyåret och är också början på tio dagar till minne av martyrskapet av Hussein ibn Ali , profeten Muhammeds barnbarn , som dödades i slaget vid Karbala på tionde dagen i Muharram år 680 e.Kr. .

Muharram , som  härstammar från ordet haram vilket innebär syndig , är den månad som anses som den heligaste av alla förutom månaden Ramadan . Under denna tid , är muslimerna förbjudna att slåss , varför det är en tid av fred .

Denna första månad av det muslimska året sammanfaller med att profeten Muhammed flyttade från Mecka till Medina år 622 e.Kr. och är därför ansedd att  vara en tid för självutvärdering och en utgångspunkt för förändring .

Muslimer firar denna händelse i hela världen . Shiamuslimer ( shia ) tillbringar dagen med att sörja - en del pryglar till och med sig själva - för att fira Hussein ibn Ali martyrskap . Sunnitiska muslimer fastar och firar dagen enligt Sunnah av Muhammed , som är för att hedra Moses räddning av Israels folk från Farao.

På den 10: e dagen av Muharram , börjar de flesta muslimer fasta när solen går upp och äter inte förrän senare på kvällen . Muslimerna lagar sött ris , även känd som Bubur Asyura och delar bland familjemedlemmar och vänner. Det är också nu som muslimerna samlas i moskéer för att fira in det  nya Hijri året .

Själva firade vi denna dag med att åka in till stan och äta middag med svärmor.



Vi gick till Changkat Bukit Bintang där Bärbel faktiskt aldrig varit och åt middag på en spansk restaurang. Det blev en jättetrevlig kväll och roligt att hinna träffa Bärbel lite mer.