24 januari 2012

Chinese New Year

22 januari - kinesisk nyårsafton. I år tänkte vi för första gången fira lite mer kinesiskt och bokade bord tillsammans med våra australiensiska grannar Duro och Lauren och deras barn Jakob, Harrison och Max. Vi bokade bord på restaurang Canton Fare som ligger uppe i Solaris. Inför kvällen var det så fullbokat så vi var tvungna att åka till restaurangen på eftermiddagen och boka vad vi ville ha för mat.



Efter det att beställningen var gjord gick Michi och jag iväg till 1 Mont Kiara för en timmes fotmassage. Hur skönt som helst. Nästan alla affärer var stängda idag och nästa två dagar kommer verkligen allt att vara stängt. Detta är enda helgen i Malaysia som det är så.



När vi kom till Canton Fare på kvällen blev vi visade till bord nummer fyra. Vi skrattade gott eftersom fyra på kinesiska är ett oturstal och vi givetvis fick det bordet för vi var vitnäsor. Inga kineser ville väl ha det bordet. När vi kom in var vi de enda som inte var kineser och hela restaurangen tystnade och en äldre tant vände till och med sin stol så att hon kunde sitta och titta på oss :)



Lille Max, som är tre år, hade varit sjuk i flera dagar, men var nu bättre så att han kunde följa med.



Här är vi alla fyra vuxna. Michi och jag hade hoppat in på FOS och köpt oss något nytt och rött, som man enligt traditionen skall ha denna dag.



Vår första rätt som kom in var Yee Sang, också kallad Tossing salad. Alla ingredienser hälls på varandra och man tar sedan med sina pinnar och blandar allt och drar det högt upp i luften för välgång för nästa år. Samtidigt skall man rabbla sådant som man vill skall vara bra nästa år.




När vi började blanda salladen började några kineser ta kort på oss. Det var tydligen väldigt spännande!



Nästa rätt var Pekinganka. Det känns lite brutalt när hela ankan kommer in med huvud och allt. Tack och lov är barnen nu tillräckligt stora för att vilja äta den ändå. 


Ankan skars sedan upp vid bordet och serverades på två olika sätt.



Det första är det som vi gillar mest, där man får skinnet som man lägger i små runda bröd eller pannkakor, lägger dit lite vårlök och gurka och sedan en speciell sås. Viker ihop allt som en liten taco och äter. Supergott!




Alternativ två var resten av ankköttet som kan in skuret i små bitar och stekt med grönsaker. Detta lade man sedan på ett salladsblad som veks ihop. Vi hade även beställt in en halv "suckling pig", dvs spädgris. Det roligaste var när notan kom och det stod "sucking pig"...




Efter middagen åkte vi hem till Duro och Lauren och hämtade en stor fyrverkerilåda han köpt. Michi och Duro åkte sedan iväg en liten bit bort där det fanns en gräsplan och körde igång ett fyrverkeri som säkert höll på i två till tre minuter. Väldigt fint och det kom flera spontana applåder från balkongerna runt omkring. Vi följde sedan med dem hem och väntade in tolvslaget. Kaninens år, som var Michis, är nu slut och vi går in i Drakens år, som är mitt.