29 augusti 2010

Sweas första coffeemorning, 25 augusti

Sweas första coffeemorning efter sommaren gick av stapeln idag och denna gång träffades vi hemma hos Helen Hurtig. Tidigare har vi alltid varit hemma hos Elisabet, men eftersom hon nu flyttar till Beijing så får vi flytta på oss. Det är flera som har erbjudit sig att ha det hemma hos sig, så det skall säkert lösa sig.

Idag var vi nästan 20 personer, vilket är mycket nu när Swea-skaran decimerats från drygt 70 till cirka 50 personer. Första gången vi ses brukar alltid vara populär eftersom hela sommaren har gått sedan vi sågs senast. Mycket att ta igen.

Elisabet bodde i Bangsar och nu var det roligt att få komma till Ampang. Helen bor precis brevid tvillingtornen här i KL, så mer centralt kan man nog inte komma.

Sweorna här är en salig blandning av tjejer i allt från åldern 25 till 65 år. Medelåldern ligger på cirka 40 och det är rätt ungt för att vara Swea. Tror att det är typiskt för vår region. Hit kommer inte familjerna för att bosätta sig, utan för att vara ett par år. De flesta tjejerna är mitt i karriären och efter ett par års tjänstledighet åker de hem och jobbar igen. Flera studerar och några få jobbar även här.

Vi fick oss en trevlig stund och det blev mycket insamlande av pengar till vår stundande kräftskiva som blir den 4 september. Årets höjdpunkt inom Swea KL :)

Hungry Ghost Festival

Nu på hösten duggar de olika högtiderna tätt. Tidigare skrev jag om Ramadan, som ju är en muslimsk högtid. Ungefär samtidigt har kineserna, eller snarare taoisterna, en festival som kallas Hungry Ghost Festival.

Festivalen firas under en månad och det är sjunde månaden enligt den kinesiska månkalendern. Eftersom det går efter månen så kan startdatum variera lite år från år, men i år startade det den 10 augusti.

Hur kan man ha en högtid som heter "Hungry Ghost"? Taoisterna tror att själen består av två delar, både yin och yang. Själens "yin" kallas "kui" och betyder demon. Yangdelen kallas "shen", vilket betyder ande. När någon dör så skall "kui" återvända till jorden och "shen" skall stanna i graven. Om den dödes själ glöms bort och inte hedras på rätt sätt så kommer den att förbli en demon som kommer att bringa olycka över familjemedlemmarna som lever.

"Kui" betraktas alltså som "Hungry ghosts". I den kinesiska andevärlden tror man att andarna lever i en parallell värld till vår och de har samma basbehov av mat, läder och bekvämligheter. Det är därför viktigt att man offrar till dem och har olika ritualer för att befria deras lidande. Ritualerna kan innebära matoffer och att man bränner rökelse.

För oss låter det mycket som hokus pokus, men många kineser tror på detta och det är mycket festivaler som pågår hela månaden. Den 15 dagen anses vara den dagen som det är mest "hungry ghosts" ute och man skall helst inte vara ute sent utan stanna hemma. En kinesisk väninna till mig berättade med stort allvar att hon stukat foten dagen innan, och det var just den 15 dagen i spökmånaden. Så kan det gå om man inte är försiktig!!!

Frukost i Bangsar igen

I söndags, 22 augusti, bar det av ut på vespan igen för mig, Michi och Peter Listrup. Vi åkte en lång tur i Kenny Hills och Bukit Tunku först. Peter visade bland annat ett stort universitet som ligger där, som byggdes för att sonen till en sultan skulle flytta hem till Malaysia och studera där. Universitetet blev färdigt, men sonen kom aldrig hem. Lite slöseri med pengar kanske...

Frukosten intogs denna gång på La Bodega i Bangsar. Favoritstället :o) Mätta och belåtna var vi väl hemma hos barnen igen vid halvett-tiden. Mysigt!

Husvisning i Cheras

Idag, lördagen den den 21 augusti, tog Michi och jag oss en liten utflykt till Cheras för att titta på ett nytt område med hus som vi fått ett reklamblad om. Inte för att vi skall köpa något hus, men vi tycker båda att det är så kul att åka och titta. Jag blev väl lite skadad när jag jobbade på Wallenstams fastighetsbolag i 14 år :o)

Cheras ligger ca en halvtimme från oss söderut mot Singapore, och det är ofta väldigt mycket bilköer åt det hållet. Helt fel läge alltså, som ju alltid är det första man skall titta efter.

Husen i sig var i alla fall helt fantastiska. I köpet ingick pool, jacuzzi inne OCH ute och ett helt inrett gym. Storleken på husen var ca 600 kvm i tre våningar med hiss inne!!! Helt sjukt. Detta fick man till ett pris av ca 7 mkr.
Alla rummen var hur stora som helst, garderober som man kunde gå in i för att byta om, säkerhetssystem som inte var av denna världen.

Här kan man få nästan vad som helst för pengar som hemma bara skulle motsvara en något större villa än standard. Att läget var fel här påverkade egentligen inte priset eftersom de sätter ett kvadratmeterpris som är samma nästan var du än köper i KL. Möjligen i centrum att det är lite högre priser.

På vägen hem passerade vi ett jätteskruttigt område och en liten kille gick och drog på ett stort lass med fem stora tunnor. Området låg cirka två minuter från de tjusiga husen. Man kan bara konstatera att kontrasterna är stora. Det blev i alla fall en väldigt rolig utflykt! På kvällen var vi hemma hos en göteborgsfamilj som nyligen flyttat hit, Claudia och David.