01 september 2009

Michi förbereder fiskeresa

Söndagen den 23 augusti startade vi med lite frukost på balkongen. Skumt egentligen hur lite vi sitter ute med tanke på klimatet vi bor i. Ofta är det väl i och för sig nästan FÖR varmt. Efter frukosten kunde Michi inte hålla sig längre utan fram kom alla fiskedrag han beställt via Tradera i somras, samt de små lådorna han varit och köpt på Ace Hardware. Detta är den stora förberedelsen innan han skall iväg med 8 vänner och fiska sailfish 11-13 september. Förra årets resa blev jättelyckad så alla verkar se fram emot detta enormt nu!


Dagen tillbringades sedan på 1 Utama, ett stort shoppingcenter 10 minuter hemifrån. Att åka en söndag är inte så smart för när malaysierna är lediga vallfärdar de till stans olika shoppingcenter. Mycket folk alltså! Här kan man dock skaffa ett kort som kostar 20 rm och då få ställa sig på VIP-parkering och där finns alltid plats. Att parkera där är dubbelt så dyrt mot att parkera på vanlig parkering så det gör bara de välbeställda. Priset 2 rm jämfört med 1 rm annars...

Efter det att fotbollsskor och annat livsnödvändigt inhandlats var det nästan dags för middag och vi besökte ett av våra favoritställen Ribley´s. En av kyparna som jobbar där är en ca 25-årig kille från Bangladesh som alltid är så trevlig och service-minded. Fredrik beställde en Sprite och det dröjde ett tag innan de kom tillbaka och sade att drickan var slut. Då erbjöd sig kyparen att bjuda Fredrik på en Cola istället. Vad tjänar den stackars killen? 50 rm per dag. Självklart fick han inte betala Fredriks dricka.

Vi började prata om hur länge han varit i Malaysia och om hans föräldrar och familj. Han hade åkt hit för att jobba för att hans mamma var sjuk. Tyvärr hade han inte tjänat tillräckligt med pengar i början så mamman dog till slut. Tänk att leva med det resten av livet!

Man lever verkligen med stora kontraster här som gör både oss och barnen mer ödmjuka. Det är inte konstigt att man med stigande irritation läser om när ungdomar under tennistävlingarna i Båstad köper dyra magnumflaskor med champagne och bara sprutar ut flera tusen kronor. Det hade räckt till mycket av livets nödtorft här i Asien!

Utekväll i the Curve

Den 22 augusti var det utekväll i the Curve för oss med några vänner, samtidigt som Anna var inne i stan med sina kompisar och firade Sandra som fyllde 15. Sandra bjöd på middag på KL-tornet så tjejerna var uppklädda och tjusiga när Sandras pappa, Martin, körde in dem till stan och sedan hämtade dem.

Medan vi väntade in övriga vänner tog Michi och jag med oss Elisabeth, Sandras mamma och åkte till the Curve vid Ikea och åt middag på Italiennies. Det var så stora pastaportioner så att när jag och Elisabet beställde samma, rekommenderade de att vi skulle dela på en portion. Det var ju bra service, för det räckte bra till oss båda.

Efter middagen gick vi iväg till en vinbar som ligger en trappa upp i the Curve. Ett litet ställe där man sitter runt vintunnor, men med stor vinkällare och framför allt mycket viner från sydamerika. Det roliga med detta stället är att det är BYO - bring your own, men inte alkohol som det normalt brukar vara. Här är det - ta med dig din egen mat. Innan vi gick hit gick vi iväg till Cold Storage och köpte lite ost och kex till en ostbricka, som de sedan skar till och lade upp åt oss att avnjuta tillsammans med lite gott vin. Precis när vinet var beställt anlände resten av gänget; Harriet, Gunnar och Martin.

Det som var tänkt som en lugn kväll med god middag och lite vin slutade dock inte där. När vinet var uppdrucket och osten var slut gick vi vidare till en isbar som ligger på samma våning som vinbaren. Detta måste vara ett otroligt fenomen för asiaterna och många vågar inte gå in av rädsla att bli sjuka. Vi, svenska vikingar, vågade dock trotsa kylan och med en jacka över axlarna gick vi in i isbaren som höll ca -15 grader.



Allt inne i lokalen, som är som ett litet kylrum, är gjort av is från bardisk och soffor med lammskinnsfällar till golv och "barskåp".



Vi fick faktiskt med oss en djärv kines in som gärna ville prova lite av de provrör med vodka och Baileys som var obligatoriska att köpa för att komma in i isbaren. Han verkade inte helt bortskrämd av kylan. Kan det ha varit spriten som värmde?

Man kan reflektera lite över synen på alkohol hemma i Sverige och här i Malaysia. Många har ju uppfattningen att detta som är ett muslimskt land övervägande skulle ha väldigt stränga alkohollagar. Så är dock inte fallet. I den här puben med isbar MÅSTE du köpa sprit för att få ett bord. En flaska sprit innebär ett bord borta i periferin, två ett något bättre och tre helflaskor garanterar dig en plats rakt framför DJ:n. Vill du bara ta en öl får du antagligen sitta utanför...
Tror inte man skulle få ha sådana villkor för att komma in på en svensk pub!?
Mycket roligt med en kväll på stan! Det blir tyvärr alldeles för sällan...