03 december 2012

Angkor Wat - Till Tonle Sap

Frukostarna på Bopha Angkor är faktiskt riktigt bra. Stekt ägg med tomat och kycklingkorv, baguette med marmelad, goda färska frukter och te eller kaffe. Lite exotiska frukter kan man väl säga :)


Michi och jag tyckte att de hade så söta brödkorgar till varje person så vi tänkte ge oss ut och hitta sådana idag.


Medan Jeanette och Anders gav sig av tidigt i morse för att kolla ett tempel som ligger lite längre bort bestämde vi oss för en tur ut till Tonle Sap och sedan ut med båt. Vi tog en tuk-tuk ut. Det var rätt roligt för de hade satt lyktstolpar mitt i vägen och med tanke på hur de kör om här så ökade det bara på faran!


När vi nästan var framme blev det tvärstopp i trafiken och flera stora vita bilar blockerade vägen. Lite längre bort stod absurt nog en mässingsorkester och spelade för fullt. Vi blev ju rätt nyfikna på vad som hände och Michi hoppade ur och gick fram för att kolla.


Det visade sig vara invigning av ett nytt sjukhus skänkt av US Aid.


När man reser som turist så måste jag säga att vi uppskattar det genuina, att få se landet som det är, så otroligt långt ifrån vår verklighet. Ändå verkar folk så lyckliga trots att de i våra ögon lever så enkla liv. Därför är det med visst vemod man ser hur mark röjs upp för nya stora lyxresorts. Det är klart att landet kommer att tjäna pengar på detta och turismen är en stor inkomstkälla. Självklart finns det också många som inte vill bo alltför enkelt utan vill ha det nästan som hemma. Ändå är det lite synd...


Väl framme vid färjeläget gick vi ut på bryggan för att få oss tilldelade en båt.


Michi hoppade raskt ner i första bästa båt och jag undrade lite varför. Vi fick nämligen välja mellan två båtar...


Den andra båten hade sköna rottingstolar med dynor i, men detta är vad vi fick :)



Det är otroligt häftigt att komma ut på denna sjö som är den största i sydostasien. Den växer och minskar med årstiderna och nu var den rätt stor. Nu börjar dock den torra årstiden fram till maj och sjön kommer att krympa betydligt.


Här finns alla sorters byggnader och vi passerar här en kyrka.


Först åkte vi i kanaler för att sedan komma ut på den enorma sjön som är som ett hav.



Husbåtarna ligger överallt och flyttas in och ut på sjön efter säsong.


Vi gjorde ett stopp på en fiskfarm där vi fick se kattfisk och krokodiler.


Vi klättrade upp på toppen av båten och fick en fin bild med oss över sjön. Värst vad vi hade matchande kläder på oss :)


Så var det dags att hoppa i vår båt för att vända tillbaka mot hamnen.


Vi skulle dock göra ett stopp i en skola för föräldralösa barn och om vi ville fick vi gärna köpa med något för att hjälpa till, så vi köpte en säck med 35 kg ris.


Här är skolan där även barnen bor.


Allt var väldigt primitivt. Här är till exempel köket.


Ett av flera klassrum.


Så vände vi åter med vår guide. Jag var nästan på väg att strypa honom när han fällde kommentaren: Hur kan du springa 10 km som är så tjock, det kan ju inte ens jag. Detta följdes sedan av: Michael you look so young for your age, but Anki you look normal. Och sist kom kommentarer att koreaner var så vackra och vita, inte med så där mycket fräknar som du har. Han kanske borde slipa på sina kommentarer lite om han förväntar sig dricks i slutet av resan...


Skrattade sedan när vi gick av båten och såg ratten som knappt hängde ihop...


Innan vi gick till hotellet for vi runt och letade efter de små brödkorgarna och till slut hittade vi några liknande i alla fall. Mötte sedan Jeanette vid poolen och efter några duktiga dagar var det nu dags för varsin White Lady :)


På kvällen åkte vi iväg till en jättemysig restaurang som hette Café Indochine. Michi provade första att köra tuk-tuk runt kvarteret. Ägaren så lite smått orolig ut.


Middagen blev god i väldigt fin miljö!


Så var vår sista dag till ända och i morgon vänder vi åter mot KL igen.