24 december 2015

Julafton och släkten firar här

Åh, jag älskar julen! Att smyga upp först av alla på julaftonsmorgon. Granen lyser, ljusstakar i alla fönster, paket under granen. Lergrytan har legat i blöt sedan i går kväll och revbenen i marinad. Dags att sätta in allt i ugnen och låta det sköta sig själv i en dryg timme. Samma rutiner år efter år.



Efter ett par timmar kom Anna och Michi ner och det var dags att göra Janssons Frestelse som får åka in när revbenen är klara.




Datumtavlan vi köpte när barnen var små finns fortfarande kvar och kläder, datum, tak och träd byts ut efter säsongerna. Den går bara inte att slänga...




Våra grannar kom över och önskade God Jul och vi fick se deras otroligt söta lilla åttaveckors valp. En blandning mellan pudel och cockerspaniel.



Var amaryllis som jag haft i flera veckor hade gjort sitt allra bästa och lyckades slå ut idag på julafton!



Vid strax efter tolv kom så släkten och i år var vi 13 personer: Helene, Thomas, Victor, Nicole, pappa, Angelika, Stanley, Stella, Anders, Bärbel och så vi tre. Som alltid startades dagen med glögg, pepparkakor, knäck och lite skumtomtar.



Här har vi de fyra kusinerna: Stella, Victor, Nicole och Anna.




Dags för julbord med massa goda hemlagade saker. Endast sillen var köpt.




Den gravade laxen var extra lyckad i år!!!




Stella var väldigt intresserad av alla paket under granen. Hon är ju bara 2,5 så det är ju hur kul som helst. Det är mysigt att ha någon liten med!




Efter lunchen fick de stora kusinerna öppna paket till och från varandra, eftersom vi inte firar ihop på kvällen.



Trots att alla redan var väldigt mätta så gällde sju sorters kakor framför Kalle Anka klockan tre. Helene hade gjort en ny sort med cornflakes i som var väldigt god. Måste få receptet!








Helene och Thomas med barnen avvek vid fyra tiden då de alltid får hem Thomas familj på kvällen. Vi andra gjorde oss i ordning och åkte till Lerums kyrka för en liten julgudstjänst. Så otroligt mysig stund med fina julsånger och avkoppling mellan all mat och paket.




Det var en ny präst i år och han var väldigt bra. Lilla Stella satt som ett ljus och lyssnade storögt. Han pratade verkligen till barnen och de fick ropa svar. Det roligaste inträffade när han höll upp en herde från krubban och frågade vem det var. En bonde, ropade ett barn. Nej, sade prästen. En som håller på med djur. Efter en stunds tystnad hördes en hög barnröst: Slaktare!!! Hela kyrkan började gapskratta och prästen fick själv säga herde.




Framåt sextiden kom tomten. Han har försökt pensionera sig nu i flera år, men se det går inte. Stella var helt till sig när han kom och hon fick hjälpa honom att dela ut paket. Vi hade smusslat i ett par paket till Stella så hon fick det första och det var ju så klart extra kul!




Tomten fick till och med en kram innan han skulle bege sig till nästa familj och vi delade ut resten av alla paket själva.






Stella försvann nästan i sin stora pakethög :)




Michi hade köpt en riktig prinsessklänning och Anna en katt som jamade och kunde gå. Den döptes raskt till Mjau av Stella och dessa två saker verkade vara favoriterna för kvällen.




Under lunchen idag ringde vi Fredrik via Facetime och skickade redan Annas telefon runt bordet så att alla fick se honom och prata med honom. Så mysigt! Han skickade lite kort senare på kvällen och visade hur de delat på den lilla, lilla Killepitchflaskan han hade haft med och skålat in julen precis som här.





Anna, Michi och jag skulle ta ett familjefoto framför granen och vi fick oss ett gott skratt när en annan liten sötnos smög sig in. Annars vill Stella ofta inte vara med på kort, men nu kände hon att hon tillhörde vår lilla grupp. Så söt!




Sent på kvällen kom ett sms från Fredrik där han skrev att han varit i kyrkan på katolsk gudstjänst i tre timmar! Då hade han känt ett stygn av hemlängtan och saknat oss lite extra för han insåg att detta blev första julen då han inte kunde säga God Jul till min mamma. Vi går alltid till hennes grav och säger God Jul efter det att vi varit i Lerums kyrka. Vissa traditioner tror man inte betyder så mycket för barnen, men så fel man kan ha!