07 mars 2010

Lejondans på Hijauan Kiara Condo

Lördag morgon den 27 februari var det dags för den obligatoriska lejondansen på vårt condo. Lejondansen utförs varje år i samband med det kinesiska nyåret vid alla hyreshus och affärscentrum m.m.

Lejondansen har följande ursprung: Det sägs att förr i tiden fanns det ett mytologiskt djur som kallades Nian, som terroriserade Kina. Varje nyårsafton slukade det människor. Det enda djuret som kunde skada Nian var lejonet.

Så, i ett försök att skrämma odjuret, bestämde sig byborna för att klä ut sig till ett lejon och klarade sig på så sätt.

I enlighet med legenden sägs dansen föra med sig tur, samtidigt som den skrämmer bort onda andar.

För lejondansen behövs perfekt koordination, elegans och nerver av stål eftersom de hoppar runt på höga pålar. Två dansare krävs inne i ett lejon. En har kontroll över huvudet, med blinkande ögon och mun som kan gapa, den andre har kontroll över resten av kroppen. Huvudet är vanligen gjort av papier maché och bambu och kan väga mellan 5 - 15 kg.

Med i truppen finns ofta en maskerad danskare som skall provocera lejonen. Där är också musiker som spelar speciella kinesiska trummor, så kallade Tagu, samt cymbaler. Efter lejondansen på Hijauan gav lejonen en fruktkorg till Tiffany som är chef på managementkontoret.

Alla barnen ville gärna klappa lejonen efter dansen. Vissa yngre barn var riktigt rädda. Lejonen ser otroligt levande ut när de uppträder.

http://www.youtube.com/watch?v=26J4XmPp_lU


Alla vi som var där och tittade fick också varsin clementin av lejonen. Clementinerna är också starkt förknippade med det kinesiska nyåret och alla kineser ger bort det under denna tiden. Vi får t.ex. alltid en låda från "management".

Nu har vi fått all tur vi behöver för 2010 till Hijauan Kiara condo också !!