24 maj 2024

Champagneprovning nummer 2 - Jacquinot et fils

Denna morgon traskade Madeleine och jag iväg till bageriet för att handla färskt bröd. Madeleine såg ut som en riktig fransyska med två baguette under armen.


Vilket bageri det var! Det fanns bakverk i ministorlekar, perfekt när man får hem gäster på fika.


Det blev en lika god frukost idag även om vi inte tog någon champagne denna morgon.

Michi, Madeleine och jag gav oss ut på en promenad för att se lite mer av omgivningar. Annars blir det för mycket stillasittande också.

Vi promenerade bort till en hipermarché som hette LeClerc. Det är alltid roligt att gå och titta på alla delikatesser.


Köttavdelningen var helt otroligt bra. Sådant kött finns knappt i Sverige.


Klockan två var det dags för nästa champagneprovning. Tur att Anna och Erik har bil...

Det blev först en rundvandring på övervåningen där jäsningsprocessen tog sin början. Därefter fick vi gå ner i deras vinkällare som låg 20 meter under mark. Det var långa och branta trappor.


Här nere fanns 200,000 flaskor och den äldsta var just från 1964. Den gick att inhandla till ett pris av 800 Euro. Vi lämnade den i källaren :)


Tur vi har tränat mycket för det var tyngre att gå upp...


När vi kom upp fick vi se hur själva slutprocessen går till när jästproppen tas ur, korken sätts i och även etiketter sätts på. Jag har aldrig tänkt på att korkarna från början är helt raka.


Vissa steg i processen var fortfarande manuella. Huset gör cirka 60,000 flaskor per år så det är en väldigt liten producent.


Så var det dags att gå in och få provsmaka tre av deras elva sorter av champagne


Mitt tredje glas var en av deras vintage bara för att det var min födelsedag som firades.


Vi köpte in två olika glas rosé också som alla delade på för att kunna prova även det. Alla dessa fem provades alltså till slut.


Så otroligt roligt att även Madeleine var med. Vi har många minnen från Frankrike och nu har vi ändå fler resor att planera.


Här kommer lite fler familjebilder från  champagneprovningen.



Det blev champagne köpt även här. Man får lov att ta med tolv flaskor var hem till England.


På vägen hem blev det galette med ost och skinka till lunch.

Det blev ännu en promenad på stan där Fredrik, Tuva, Madeleine och jag bland annat hamnade på Promod. Alla tjejer kom ut med varsin påse. Så var det hem för att svida om innan kvällens middag på La Cave de Champagne. Vi provade bland annat en god tryffelpasta.



På vägen hem stannade vi till på Bar du Fromage. Vi var för mätta för att äta något, men de hade helt fantastiska ost- och skinkbrickor.


Vi tjejer var tröttare än killarna och gick hem med Anna som var tröttast av oss alla. Roligt att även killarna fick lite tid tillsammans. Så fort dagarna går!