24 december 2016

Julafton

Jag hade ställt klockan på åtta i morse och tassade ut i mörkret för att åka till mammas grav. Det var alldeles vitt ute fastän det var fyra plusgrader. Skumt. Så kom vi på att det låtit som om det vräkte ner regn under morgon timmarna, men det måste ha varit hagel.



Tände ett ljus som kan brinna i fyra dygn på mammas grav och satte dit en liten julgrupp.






Hemma tindrade granen och det kändes som om julstämningen äntligen började komma.



Dukningen inför lunchen gjordes på biljardbordet. Nu kunde vi bara vänta in gästerna.




Pappa, Helene, Thomas, Nicole och Victor kom först. Michi var inne i stan och hämtade Bärbel och Anders. Efter lite glögg var det dags för själva julbordet.




Helene hjälpte oss att ta ett familjefoto att skicka ut som julkort på Facebook.




Alla bänkade sig och lät sig väl smaka.




Efter lunchen och disken så var det dags för kusinerna och Bärbel att få öppna sina paket. De går ju hem innan vår egentliga paketöppning här.



Helene, Thomas och pappa fick också vara med på ett hörn.




Kusinerna Nicole och Anna.



Och Fredrik och Victor.



Som traditionen bjuder blev det sedan Kalle Anka kaffe med sju kaksorter.






Michi körde hem Bärbel medan vi tittade på Kalle Anka och var tillbaka precis när det slutade. Efter lite vila för alla tre herrarna Cederkvist så blev det en tur till Lerums kyrka. Så lugnt och skönt och fina julsånger. Det håller bara på i 40 minuter så det är ganska lagom.



Väl hemma knackade det på dörren framåt halvsju och vem kom där om inte tomten! Trevligt att han fortsätter dyka upp varje år.



Fredrik och Anna hjäpte till att ta fram paketen under granen så att tomten bara behövde läsa upp namnen. När paketen var utdelade var han tvungen att åka vidare till familjen Nilson.




Anders och vi fyra öppnade paket och tog en laxmacka innan det var dags för Anders att åka hem. Anna hade erbjudit sig att köra då det var lite krångligt med färdtjänst och jag åkte med för att hålla henne sällskap. Hemma körde vi lite kort igen innan det var dags att tacka för oss denna julafton 2016.