13 februari 2024

Mekong Princess dag 6: Phnom Penh - Killing Fields

Det blev en tung morgon idag. Vi var på Genocide museum och sedan Killing fields. En otäck historia som inte får glömmas bort. Det som idag är Genocide museum var tidigare en skola som under Röda Khmererna gjordes om till fängelse S21.


Bara att läsa reglerna de satte upp för fängelset gjorde att man fick rysningar. Cirka 20,000 personer dog här efter tortyr.


Det var intressant - och bra - att se att de tar hit skolklasser som påminns om den hemska historien. Det hände ju under så modern tid, 1975 till 1979.



Vi fick träffa den här mannen som är en av två överlevande från fängelset som fortfarande lever. Han sålde en bok om sitt liv. Så bra att någon berättar sin historia.


Taggtråden runt fängelset var inte nådig. Det var hur mycket som helst.


Vi åkte sedan vidare till Killing Fields. Här stod två Grab Tuktuk, vilket var rätt roligt i allt hemska. Olika länder har olika kategorier av fordon under Grab och Uber.


Att gå runt på the Killing Fields var oerhört sorgligt. Krig är en sak, men denna grymhet som man visade i Kambodja gick över alla gränser. För att spara på ammunition använde man till exempel dessa sylvassa palmblad för att skära halsen av folk.


Överallt fanns det massgravar och så många har mist livet här. Om inte alla dog hällde de DDT över dem så att ingen skulle klara sig.


Det fanns ett träd där man dödat spädbarn och så många hade hängt armband för att hedra alla barn som dött och blivit ihjälslagna mot trädet. Hög musik spelades i högtalare så att de som bodde nära området inte skulle höra skriken från de som dödades.


I en pagoda låg mänder med dödskallar och bekrivningar på hur de olika människorna hade dödats. Det var nästan tyst i bussen hela vägen tillbaka till båten. Vissa hade valt att inte följa med idag, men någonstans måste minnen hållas levande så inte så hemska saker händer igen.


På eftermiddagen hade vi fri tid vilkt var ganska skönt. Vi valde att promenera in till Central Market för  att köpa lite pennor och block inför morgondagens besök i en skolklass.


Trafiken var hemsk och man fick ofta promenera ut på gatan då bilar parkerat på trottoaren.



När vi promenerat i en och en halv timme i värmen blev det varsin öl på en restaurang vid floden,


Sista biten tog vi en tuk tuk hem. Roligt att passa på att åka i dessa, de finns ju inte i Malaysia.


Skönt att komma hem till vår fina båt igen.


På kvällen var det dansuppvisning av barn från ett hem för föräldralösa barn.


De var otroligt duktiga på att dansa och vi fick se Lotusdansen som normalt bara visas för kungen.


Barnen dansade till musik av dessa spännande instrument.


Vi fick även dans av en kille som spelade rollen av apkungen. Han var riktigt duktig.


Det blev också en dans av tre par som dansade med kokusnötter som instrument.


Sist av allt blev det en bambudans, som att hoppa tvist över pinnar.


Även vi fick prova på det. Jag och en amerikansk kvinna, Sue, var först och det gick riktigt bra. Sedan fick även några av herrarna testa på det.


Eftersom vi var två nätter i Phnom Penh var vi fyra par som passade på att gå ut denna kväll. Vi hade fått tips om The Morgan Building där de hade en rooftop bar som hette La Vida.


Vi hade en fantastisk utsikt över Mekongfloden när vi var uppe på 230 meters höjd.


En bit av baren hade glasgolv och man såg rakt ner hela vägen. Lite läskigt var det allt.



Med på kvällen var: Sarah, Sue, John, Jeremy, Kim, Michi, Neil och jag.


Extra roligt idag var att Anna och Erik blev faster och farbror till Eriks bror Joost med fru som idag fick en liten son. Vi gratulerar!


Det är fullspäckat program här, men nu börjar det lida mot sitt slut. En dag till på denna fantastiska resa.