11 december 2012

Langkawi igen - saker händer bara när vi är där...

Så var det dags för en snabbis upp till Langkawi igen. Det verkar ju fungera så att när vi inte är där så händer ingenting med vårt hus och när vi är där så kommer sjutton arbetare och jobbar som tusan. Därför krävs det att vi åker upp rätt ofta nu när så mycket arbeten pågår. Körde Fredrik till skolan, åkte sedan ut till Subang och var uppe på Langkawi klockan 12 och där stod hyrbilen och väntade. Har blivit riktigt bra kompis med dem på Kasina biluthyrning nu :)

Efter att ha slängt in väskorna i huset - där inget hade hänt sedan sist, surprise, surprise - så åkte jag in till Kuah för att besöka vattenbolaget, SADA, samt elbolaget, Tenaga Nasional, för att föra över räkningarna till oss. Det visade sig vara lite svårare än jag trott. Vi hade alla papper, men på elbolaget behövde de först kontakta de gamla ägarna för att de skall kunna få tillbaka sin deposit så där behövde jag komma tillbaka nästa dag. På elbolaget skulle tre formulär fyllas i, alla tre på malaysiska. Behövde ställa tusen frågor till kvinnan bakom disken - som bara pratade malaysiska. Tur att det var jag som var där. Här ställs min malaysiska på prov hela tiden, men jag känner verkligen att äntligen så utvecklas mitt språk här.

När papprena var ifyllda var jag tvungen att åka iväg till någon annan myndighet för att få en stämpel på en handling och sedan komma tillbaka med en deposit på 2.000 RM. Hann inte det innan de stängde fyra så fick åka tillbaka nästa dag.

Stannade och handlade i Kuah också och hittade äntligen servettringarna jag letat efter. Här i KL kostar de 16 RM styck, på Langkawi 5!


Hemma hade det börjat dyka upp arbetare och plattor hade nu börjat läggas runt huset. Kommer verkligen allt hinna bli klart innan nyår???



Jag bokade en tid med Aisha nere på Sunset och lade mig på hennes bänk på stranden och fick massage en timme. Så underbart skönt! Passade också på att ta kort på de fina urnorna de har här. Vi vill ha ett par - tre stora urnor mot vår stenbelagda mur så nu får man kika överallt.



Efter massagen bar det av bort till Frangipani för att äta lite middag och surfa lite på internet. Satt där i solnedgången med en kall öl och hade det väldigt, väldigt bra. Så kul för de känner fortfarande igen oss här, fastän vi inte bott på hotellet på snart två år, så det känns som om man träffar vänner även där.



Kom hem till huset när mörkret lagt sig och all kvällsbelysning var på. Satte på Annas CD och satte mig ute vid poolen och lyssnade på henne när hon sjöng varvat med alla djungelljud runt omkring mig. Så ofattbart!



Nästa dag kom Rentokil till huset och lade ut sulfa runt om för att stoppa eventuella ormar som tycker att vårt hus ser mysigt ut. Fick också dit en elektriker från Suncon som konstaterade att vi hade för lite el indraget till tvättstugan. De grävde ner en ny kabel runt huset så nu får väggen de murade igen hackas upp för att kunna dra in kabel. Here we go again...




Plattläggningen blev i alla fall helt klar runt huset, även med fogmassa så nu är det bara kantstenen som fattas. De trodde det skulle bli klart under denna veckan. Tror det när jag ser foton...



Dock hade de inte lagt plattor klart åt parkeringen till och fram till vårt elskåp. Skumt! Detta får vi kolla upp.



Plantorna som Jojo fixade förra veckan ser redan döda ut. Han fyllde krukor utan hål i botten med jord från jordhögen utanför vårt hus, dvs mest tung jord och lera. Nu var krukorna överfulla med vatten och växterna såg ut att dö. Måste göras om också...



Den enorma högen framför vårt hus skall också forslas bort innan nyår. Vad är oddsen... 




Dörkarmen till tvättstugan skulle ha kommit klockan tio i morse. Jag var på elverket och hann göra klart vårt övertagande där, men det tog så lång tid så jag hann inte fixa vattenbolaget utan tänkte göra det på eftermiddagen. Var så hemma i huset igen strax innan tio. Ingen dörkarm kom. När jag kollade med D så sade han att den var på väg. Jag var hemma hela dagen och fick samma besked hela tiden och när klockan var fyra hade jag inte fått uträttat några av mina ärenden och ingen karm hade kommit. Var då lite lätt irriterad kan man säga. Mentaliteten är här att det är lite jobbigt att säga att något inte funkar så man ger lite info i taget. För mig hade det ju varit mycket bättre att de sade att allt var försenat och kommer ikväll. Då hade jag hunnit fixa allt annat i stället för att bara sitta och vänta hemma.

Fick i alla fall satt dit lister på alla ytterdörrar så det inte är ett mellanrum på två centimeter för små djur att springa in. Myror kan väl fortfarande ta sig in,  men för alla större djur: Sorry, nu är det stängt :)



På flygplatsen höll jag på att strypa en liten kille på fem år som slängde tio nävar lecakulor med full kraft på mig. När jag försökte stoppa honom så bara han stirrade och fortsatte sedan kasta. Till slut tog jag honom i armen och sade till på skarpen. Då spottade ungen på mig! Mamman och pappan gjorde ingenting förrän jag nästan drog ungen mot dem och då bara de tog honom. De var från Saudi tror jag och talade ingen engelska, men jag pekade på alla hundratals kulor på golvet och de bara ryckte på axlarna. Fin barnuppfostran...

Det var riktigt skönt att komma hem och mysa och äta middag med Fredrik och ta det lugnt!