11 maj 2012

Ashtanga yoga

I slutet av 2011 fick min franska väninna, Olivia, med mig till de yogalektioner hon går på. Olivia har hållit på i cirka 1,5 år och är jätteduktig. Hon har blivit så biten så hon går och tränar sex dagar i veckan. Enligt de som håller på med yoga så får man inte träna på lördagar, så sex dagar i veckan är max.Själv kom jag väl igång på riktigt först i januari 2012.

När folk hör yoga så tänker de ofta på någon trevlig, lugn träning där man tränar sin mentala hälsa och stretchar lite och blir lite vigare. Haha, inget kunde vara mer fel! Fast det är klart att det kanske beror mer på vilken typ av yoga man kör. Det Olivia tog med mig på var Ashtanga yoga, vilket visade sig vara den mest fysiska formen av yoga. Samtidigt som man gör olika ställningar skall man också andas på ett speciellt sätt vilket ökar energin i kroppen och gör att man svettas mer. Man kan ju i och för sig undra om det behövs här... I Sverige har man Bikram-yoga, dvs du tränar yoga i ett uppvärmt rum. Den sortens specialyoga behövs inte här, för man tränar i en lokal utan fläkt eller luftkonditionering och temperaturen är redan upp emot 40 grader.

De klasser som jag gick med till kallas Mysore. Det innebär att yogastudion är öppen under ett visst antal timmar och då kan du komma och börja när du vill. Alla rörelser görs enligt ett schema och man får inte nästa övning förrän läraren, din guru, anser att du är redo. Var och en gör övningarna i sin takt och så många som de har fått sig tilldelade, dvs alla gör olika saker...I början kändes det jättekomplicerat och jag tänkte att jag aldrig skulle komma ihåg alla övningar. Efter tre månader är det inget större problem längre och nu kan jag istället tänka mer på HUR jag skall göra övningen i stället för VILKEN jag skall göra. Det svåra är bara att inte jämföra sig med andra, utan istället se till sig själv och de förbättringar man gör.

När jag började fick jag låna en bok av Olivia, skriven av en helt utstressad kille som börjat med yoga på inrådan av sin fru. Den hade den fantastiskt roliga titeln: It is a long way to the floor! Kan ju säga att jag totalt förstår honom...Jag har under dessa tre månader gått på yogan två gånger i veckan, men har nu blivit tillsagd att gå upp till tre gånger i veckan för att förbättra mig och lära mig mer. Lokalen i Publika, Mont Kiara, där jag började har nu stängt och jag har börjat på Yoga Dynamics i Bangsar. Lärare är Kunal och Ganesh.




Hittade en jättebra bok med alla övningarna i den första serien i Ashtanga av Tara Fraser och den heter Ashtanga yoga for You. Med hjälp av denna bok har jag nu sakta börjat göra övningar hemma också. Hela programmet tar cirka 1,5 timme, men jag började med en övning hemma och har sedan lagt på en extra övning i veckan för att sakta bygga på programmet. Nu tar övningarna hemma cirka en kvart. Tänkte framöver skriva lite om yoga och vad de olika övningarna innebär.

Direkt första veckan hemma började jag göra solhälsningar. Det finns två olika och de heter Surya namaskara A och B. Surya betyder sol och namaskara betyder hälsning. Den första solhälsningen består av tio olika positioner och hela rörelseschemat görs fem gånger.

Surya namaskara A

När man gjort klart A fem gånger går man över till Solhälsning B som består av 19 olika positioner. Även denna solhälsning upprepas fem gånger. 

Surya namaskara B
Var börjar man då alltid med solhälsningen? Den värmer upp kroppen och laddar den med energi. Man får ökad rörlighet och man stärker och sträcker olika muskler. Solhälsningen är bra för ryggrad, leder, cirkulation och andning. Den gör också att man får hjärnan att fokusera sig på yogan och glömma allt annat. När man börjar, hoppar tankarna hit och dit och man funderar på allt man skall göra i veckan, när barnen skall hämtas och lämnas m.m., men när man gjort de två solhälsningarna tio gånger så är man rätt fokuserad.


Vad gäller om det är lätt eller inte så kan man ju bara nämna att i solhälsning A gör man en tricepsarmhävning i varje runda och i solhälsning B gör man tre tricepsarmhävningar i varje runda så totalt 20 stycken bara i de två inledande övningarna. Kan säga att detta inte har varit min starkaste sida tidigare, men skam den som ger sig. Tycker i alla fall att jag redan efter tre månader har blivit smidigare och starkare. Inte mycket att klaga över :)

Nytt körkort för Anna

I morse stack Anna och jag iväg till en fotoaffär så att Anna kunde ta foton till sitt nya körkort. I morgon, 12 maj, har hon haft sitt körkort i två år och då är det dags att byta från ett P-körkort till ett riktigt. Med ett riktigt kan man sedan få internationellt körkort och köra utomlands!

För att byta till det riktiga behövde man ha med sig: sitt P-körkort, foto för körkort och sitt pass, sedan var det bara att åka till JPJ, som väl kan likställas med Vägverket. Vi åkte till en i PJ nära Hilton, men det finns flera i stan. Jag passade också på att byta körkort. På körkorten här står även adress och passnummer och på mitt står vårt gamla condo Almaspuri så nu fixade jag till det med rätt adress och rätt passnummer. Skönt! Dessutom fick man de nya körkorten direkt!



Vår Toyota har varit inne på service - igen! Det är väl bara så att den har kommit upp i nästan tio år och vissa saker som aldrig blivit bytta behöver nu bytas. Denna gången var det tändstift och tändspolar som behövde bytas. Körde bilen härom dagen och rätt som det var började hela fronten skaka och kränga så det blev till att snabbt svänga in på Almaspuri och sedan ringa bärgare. 1,5 timme senare bar det så av till Toyotas service centre i PJ.


Asbar - servicekillen som brukar vara vår handläggare kom utrusande och undrade vad som hänt eftersom vi haft bilen på service en månad tidigare. Han är dock en riktigt bra kille som gärna hjälper och fixar. När jag och Anna kom till Toyota idag så hade han låtit tvätta bilen invändigt och utvändigt som plåster på såren. Det var bara det att killarna som tvättat den verkade ha använt stålull på bakluckan för den var helt repig. När jag påpekade det erbjöd de sig direkt att polera upp bilen. De kunde ju ha invänt att reporna funnits tidigare. Fick lämna bilen och åka därifrån i ogjort ärende.


Släppte så av Anna hemma och åkte till KL Sentral för att fixa visitkort och korrespondenskort till Swea. Skall också göra inbjudningskort till Annas studentfest. Hittade då dessa fräcka Touch and Go-kort med en drake på. Jag är ju Drake i den kinesiska zodiaken så det var ju lite kul :)




Senare samma eftermiddag bar det av till Toyota igen och kunde nu hämta ut en nypolerad bil. Inte en skråma fanns kvar på bakluckan och Asbar hade dessutom fixat ett par repor på båda sidorna av bilen där motorcyklar kommit när. Hela bilen såg ut som ny och jag kunde bara tacka :) Tur man inte blir arg ibland utan håller leendet på plats även i motgång, då blir det lite bonus i stället för arga miner. Ett bra slut på det hela! Nu väntar American Idol med bara fyra deltagare kvar. Spännande!