13 oktober 2023

Stadsvandring och yxkastning i Glasgow

Det blev frukost vid tiotiden i morse och Michi fick ledtråd nummer 5:

"Today we´re off on a culinary exploration

That will take us to the heart of the Scottish nation

Haggis, beer or whiskey

Some may be a little bit more risky"


Klockan kvart i tolv var det samling vid konstmuseet på Argyle Street där vi mötte vår guide för dagen: Gillian.


Efter en kort promenad kom vi till vårt första stopp: Butchershop.


Gillian startade företaget som gör guidade rundturer där hon berättar om Glasgow och under fyra timmar går man runt och får kultur, mat och dryck inkluderat. De matställen man går till var hennes favoriter när hon bestämde sig för att börja sitt företag 2018.


The Butchershop är kända för sitt kött och vi fick en engagerad beskrivning av de olika köttyperna av ägaren.


Första rätten var Black Pudding Scotch egg med potatis- och tryffelpuré. Mycket godare än det lät. Det var som ett tunt lager av blodpudding runt ägget innanför det friterade skalet.


Rätt nummer två var skottska scallops med fläsk, vitlök, schalottenlök och en mintpuré. Fantastiskt!


Vandringen fortsatte med visning av lite historiska hus. Vi kom sedan till stopp nummer två där vi fick prova gin. Här hade Gillian mött sin man så det var ju lite romantiskt. 


Vi fick också prova godis som var som en torrare fudge, tablets.


Tre sorter fanns och vi fick välja en var. Jag provade Harris Gin.
  • Harris Gin from the Isle of Harris (Red Grapefruit)
  • Downpour from the Isle of North Uist (Lemon)
  • Tyree Gin from the Isle of Tiree (Strawberry & Mint)


Vandringen gick vidare till en park där vi fick se den här fontänen. Där fick vi också lära oss att Skottlands nationaldjur är en enhörning. Englands djur är ett lejon och tydligen anses en enhörning vara det enda djur som kan besegra ett lejon. Man kan ju ana mycket av den brittiska historien i detta.


Stopp nummer tre av sex var The Loveable Rogue


Här kom den skottska rätten vi alla skeptiskt sett fram emot: Haggis, gjord på inälvor och tillagat i en komage. Den här formen kallades Haggis Bonbon och var friterad och påminde rätt mycket om en falafel. Faktiskt rätt god.


Rätt nummer två här var Monkfish Scampi och en extremt god variant av friterad fisk.


Till och med Madeleine provade ölen Tennent som är gjord i Skottland. 


Ytterligare vandring senare kom vi fram till Mellis Cheese där vi fick en ostbricka. Mums!


Ostar, charkuterier serverat med marmelad och kex låg uppdukat i ett litet rum för oss.


Själva butiken var ju ett paradis för en ostälskare!


Nu blev det en längre promenad med mer information om Glasgow. Många byggnader påminner om Harry Potter-filmerna. De spelades inte in här, men ryktet gör gällande at J K Rawlings var inspirerad av Glasgow när hon skrev böckerna.


Vi fick komma in på universitetsområdet för att se oss omkring. Det är alltid med vördnad och respekt man beträder dessa platser. Universitetet grundades 1451!


Michi hittade en passande skylt att ställa upp sig vid. Fniss!


Byggnaderna var otroligt vackra och vissa scener i Outlanders spelades in här, men skulle då föreställa Harvard University.



Enhörningen fanns även som skulptur utanför universitet så klart.


Det var mycket kyligare här, bara åtta grader, och hösten hade redan dragit in. De säger att Glasgow kan ha fyra årstider på samma dag och vi fick nog uppleva tre av dem. Regn, sol och vind i salig blandning.


Vi kom tillbaka till huvudgatan och besökte nu Pastéis de Lisboa där vi fick oss en Pastel de nata.



Vårt sista stopp blev sedan på Innis & Gunn Brewery Taproom på Ashton Lane, en liten pubgata i centrala Glasgow.


Här fick vi provsmaka fyra sorters öl i små miniglas för att sedan välja vilken sort vi ville ha. Denna parades sedan ihop med en liten whiskey.


Här var det dags för Michi att få sin nästa ledtråd:

"Scotland is known for many a thing
Acrivities that are dangerous and require a sling
So sharpen your axe and leave the beard growing
To become a real Scot you´ll need to learn axe throwing"


Vi hade två timmar på oss innan det var dags för yxkastningen så vi provade en pub till på samma gata. Här hade de bara kontant betalning - väldigt ovanligt idag!



För att ta oss från West End till centrum så fick vi ta tunnelbanan. Den såg ut som en liten barntunnelbana, jättekort perrong och tåget hade bara tre vagnar.


Erik kunde knappt stå raklång i vagnen så det var tur att han fick en sittplats.


Vi tog en promenad genom centrum för att komma fram till nästa ställe.


Hatchy, Harry´s Axe Throwing - det såg lite skumt ut med svart dörr, men det var rätt ställe.


Michi hittade en rolig tavla, men efter att ha kastat yxa tyckte vi det såg rätt läskigt ut...


Vi fick prova enhandskastning, två handskastning, trick och kast med två yxor samtidigt. Det var svårt!


Först ut var Erik och Michi följda av Tobbe och Anna.


Fredrik och Madeleine kom därefter.


Ibland lyckades vi få till det, vissa bättre andra sämre. När det blev tävling kom jag sist, ha ha.


Fick i alla fall in några hyfsade kast och blev då så här glad.


Tobbe gick segrande ur tävlingen och var nästan sugen på att sätta upp en tavla hemma i Lerum för att träna.


Trots all mat under dagen var vi nu sugna på lite middag och hoppade in på TGIF.


Kvällen avslutades med pubbesök och här var det Oktoberfestkänsla.


Vi såg mängder med ungdomar hoppa in och ta kort i en automat så det fick vi ju prova också. Det var inte lätt att få plats så vi skrattade mest.


Vilken heldag! Nu var vi redo för att åka hem och sova. Imorgon är det mycket planerat också.